Legea RCA. Reguli noi. Nu prezinți dovada, dai banii înapoi
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Obligație pentru șoferi
Obligație pentru șoferi
În cel mult 45 de zile, persoanele care au avut de suferit în urma unor incidente rutiere și au activată opțiunea decontării directe de la propriul asigurător vor trebui să demonstreze cum au folosit banii primiți. În caz contrar, vor returna banii. 

Această obligație este prevăzută într-un proiect legislativ care, dacă nu va fi luat în dezbatere în cursul acestei săptămâni, va fi adoptat tacit la Senat. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

Conform documentului, șoferii care sunt victime ale accidentelor auto vor trebui să demonstreze ce au făcut cu banii primiți de la asigurătorul direct, ca urmare a utilizării opțiunii decontării directe, ce permite victimei să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător.

Practic, modificările propuse îi vor impune asiguratului două obligații concrete: decontul de reparație va trebui prezentat asigurătorului propriu în termen de 45 de zile de la data reparației, iar reparația va trebui să fie făcută într-o unitate autorizată. Cei care nu vor respecta aceste două obligații vor fi obligați să dea banii înapoi.

Citește și Modificări RCA. Obligație pentru atelierele de reparații

În expunerea de motive se arată că, la acest moment, mulți beneficiari ai mecanismului decontării directe își duc mașina la reparații în unități neautorizate, la persoane nespecializate și în condiții improprii. Astfel, modificările ar determina oamenii să recurgă la service-uri care ar putea, cel puțin teoretic, să ofere servicii autorizate. Mecanismul decontării directe este opțional pentru asigurat. Practic, acesta, dacă este prejudiciat într-un accident auto, are opțiunea să ceară despăgubirile direct de la asigurătorul personal, pentru a le folosi, ulterior, la reparații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel