Legea pensiilor. O nouă modificare. Ce pensionari sunt vizați
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O nouă modificare
O nouă modificare
Parlamentul are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai pe scurt Legea pensiilor. Această prevedere a trecut printr-o serie de modificări. Fosta guvernare concepuse o nouă lege a pensiilor care ar fi urmat să intre în vigoare treptat. Guvernele liberale care au succedat la putere însă au invocat problemele economice ale țării astfel că aplicarea majorării pensiilor, de exemplu, a fost amânată. Apoi a venit pandemia iar majorarea a fost împinsă până în anul 2023.

Acum, mai mulți parlamentari spun că în cursul anului 2019 a fost depusă o inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L nr. 140/2019, Plx nr. 218/2019), document care avea ca obiect instituirea unui set de trei măsuri compensatorii legate de condițiile nocive în care au lucrat unii salariați, prin acordarea unor sporuri și reduceri ale condițiilor de deschidere a drepturilor de pensie.

Modificările erau concepute că un tot unitar fiind necesară adoptarea lor integrală pentru o aplicare corectă și echitabilă, cu respectarea principiilor fundamentale de drept (egalitate, legalitate, proporționalitate), se menționează în expunerea de motive. 

Cele trei propuneri

1 - Modificarea art. 18, lit. a) astfel: „Art. 18 - Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;”.

2 - Completarea art. 29 alin (1) - „Sunt încadrate în condiții  deosebite locurile de muncă: stabilite în baza criteriilor și metodologiei prevăzute de legislația în vigoare la dată încadrării” prin introducerea alin. (3) cu următorul conținut: „Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condiții deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.”

Citește și: Pensii 2021. Pensionarii nu mai pot pierde bani din această cauză

3 - Modificarea art. 55 alin (1): „Art 55 -(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează: a) conform tabelului nr. I, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;”

Camera Deputaților, în calitatea să de for decizional, a adoptat prima și a treia propunere de modificare, pe cea de-a doua ignorând-o.

Deoarece nu a fost adoptată și modificarea care viza art. 29 alin. (1), în prezent, s-a creat o situație discriminatorie în rândul salariaților care lucrează în unități economice similare celor încadrate în condiții deosebite de muncă, explică inițiatorii.

Soluția normativă proposă prin prezenta inițiativă este tocmai aceea de a completa textul art. 29 din lege prin adăugarea unui nou alineat, alin. (1^) cu următorul conținut:

„Locurile de muncă dintr-o unitate economică similară celor încadrate în condiții deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.”

Această nouă propunere de modificare se află la comisia de muncă de la Senat unde urmează să fie din nou dezbătută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel