Kim Jong-Un, invitat de Trump să petreacă doua ore pe teritoriul SUA
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
'Pot să văd duc acasă în două ore dacă vreţi', i-a propus Trump liderului nord-coreean. Fostul preşedinte american Donald Trump i-a propus lui Kim Jong Un să urce la bordul avionului prezidenţial Air Force One pentru a se întoarce la Phenian după întâlnirea lor de la summitul de la Hanoi din 2019.

Conform filmului, intitulat 'Trump Takes on the World' ('Trump se luptă contra lumii'), fostul preşedinte american "i-a stupefiat chiar şi pe cei mai experimentaţi diplomaţi" prin această ofertă, pe care Kim a refuzat-o, se arată într-un documentar BBC, citat de Agerpres.

"Preşedintele Trump i-a propus lui Kim un zbor retur cu Air Force One", a declarat Matthew Pottinger, consilier pentru Asia al fostului preşedinte republican.

"Preşedintele ştia că Kim a ajuns la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China, iar preşedintele i-a spus: 'Pot să văd duc acasă în două ore dacă vreţi'. Kim a refuzat", a afirmat consilierul.

Dacă liderul nord-coreean ar fi acceptat oferta, prezenţa sa - şi probabil cea a unei părţi a anturajului său - la bordul avionului oficial al preşedinţiei americane în spaţiul aerian al Coreii de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.

Citește și: Soția lui Kim Jong-Un a reapărut după un an de absență

Kim s-a deplasat la primul său summit cu Trump, care a avut loc în Singapore în 2018, la bordul unui avion împrumutat de China, Beijingul fiind decis să menţină în sfera sa de influenţă Coreea de Nord, care este un stat-tampon între frontierele sale şi soldaţii americani staţionaţi în Coreea de Sud.

La summitul de la Singapore, Tump i-a arătat lui Kim interiorul maşinii sale prezidenţiale - un Cadillac de 1,5 milioane de dolari supranumit 'The Beast' ('Bestia') -, ca o demonstraţie a apropierii lor.

După ce au schimbat insulte şi ameninţări cu războiul nuclear, Kim Jong Un şi Donald Trump au început o apropiere inedită, marcată de întâlniri atât istorice, cât şi simbolice. Însă nu a fost obţinut niciun progres în dosarul sensibil privind programele nuclear şi balistic ale Phenianului.

Iar negocierile sunt în punct mort de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit dintre cei doi lideri, care a avut loc în februarie 2019 la Hanoi.

Una dintre cauzele acestui impas a fost absenţa unui consens asupra concesiilor pe care ar trebuie să le facă Phenianul în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale împotriva sa.

Luna trecută, Kim a calificat SUA drept "cel mai mare inamic" al Coreii de Nord, adăugând că politica Washingtonului faţă de Phenian "nu se va schimba niciodată", "indiferent de persoana aflată la putere" în SUA.

Media oficiale nord-coreene nu au făcut încă nicio referire directă la noul preşedinte american Joe Biden. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel