Jurnaliștii ajutați sau înlocuiți de roboți? Care este pericolul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Experții spun că, deocamdată, pericolul nu a prea mare
Experții spun că, deocamdată, pericolul nu a prea mare
Sistemul Cyborg își ajută ”colegii” jurnaliști de la agenția Bloomberg să realizeze analize financiare și poate rapid formula o știre bazată pe importante fapte și cifre. Lucrează fără pauze și fără să se plângă. Reporterii ar trebui să se simtă amenințați de roboți?

Roboții în mass-media nu mai sunt, desigur, o noutate. Ei sunt folosiți cu succes inclusiv pentru transmisiunile sportive. Cei de la The Associated Press au învățat inteligența artificială să comenteze meciurile de baseball și să anunțe cele mai noi informații pentru utilizatorii care nu pot urmări în direct confruntările de pe teren. 

Iar redacția cotidianului Washington Post are încă din 2016 un robot care s-a ocupat de Jocurile Olimpice, dar și de alegerile prezidențiale din Statele Unite. 

Echipele de redacție ale versiunii australiene a publicației The Guardian dispun din 2019 de roboți pentru scrierea de articole. Inteligența artificială prelucrează un volum uriaș de date și, pe baza lor, elaborează texte-șablon, prelucrate apoi de redactor. Iar chinezii agenției de presă Xinhua au ”angajat” prezentatori roboți pentru edițiile de noapte. 

Citește și Muncitorii au dispărut complet din această uzină. Au rămas roboții

Sunt, desigur, și exemple negative de utilizare a jurnaliștilor-roboți. După numai câteva zile de ”muncă”, un sistem de inteligență artificială de la Microsoft a încurcat fotografiile membrilor unei formații, publicând pe prima pagină a publicației unde lucra imagini incorecte. Pentru greșeala mașinii au fost însă trași la răspundere oamenii. 

Deci, pot roboții să-i înlocuiască pe jurnaliști? NU, afirmă la unison analiștii! Tehnologia nu a atins încă nivelul necesar pentru așa ceva. Inteligența artificială poate fi învățată să execute anumite sarcini - să scrie rapoarte financiare, să preia informații de pe alte surse, să comenteze anumite evenimente după algoritmi dinainte elaborați sau să citească un text, cum se întâmplă în China. Dar un asemenea ”jurnalist” nu va putea, cel puțin încă trei decenii de acum înainte, să elaboreze o analiză de calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel