Japonia extinde misiunea Hayabusa2. Despre ce e vorba
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Japonia extinde misiunea Hayabusa2. Despre ce e vorba
Japonia extinde misiunea Hayabusa2. Despre ce e vorba
Sonda japoneză Hayabusa2 se îndreaptă spre Pământ, transportând mostre de praf şi rocă de pe asteroidul Ryugu, însă, conform unui anunţ al Agenţiei spaţiale nipone, JAXA, Pământul ar putea să nu fie destinaţia finală a acestei misiuni, transmite miercuri Space.com.

În prezent JAXA evaluează oportunitatea extinderii acestei misiuni pentru o perioadă mare de timp, de peste 10 ani, şi trimiterea sondei Hayabusa2 pe orbita unui al doilea asteroid.

Oportunitatea extinderii acestei misiuni este legată de acţiunea conjugată a doi factori: rezervorul sondei este încă pe jumătate plin şi nu trebuie să aterizeze pentru a lăsa pe Pământ mostrele de sol provenite de pe Ryugu. În schimb, sonda va putea trimite pe Pământ o capsulă de dimensiuni mici, care conţine mostrele de pe Ryugu, şi care ar urma să aterizeze undeva în regiunea sălbatică şi pustie din interiorul Australiei la data de 6 decembrie.

Avertizare de VIJELII în 4 județe din Muntenia

Atunci când inginerii JAXA au făcut calculele, au înţeles că sonda Hayabusa2 poate trimite această capsulă spre Pământ şi-şi poate continua aventura spaţială. Sonda trebuie să rămână în Sistemul Solar pentru că are nevoie şi de energie solară, însă JAXA a calculat că Hayabusa2 dispune de suficient combustibil pentru a vizita una din 354 de destinaţii posibile - printre care planetele Venus, Marte, comete sau asteroizi.

Echipa de control a misiunii a selectat deja două posibile ţinte pentru Hayabusa2, dintre care va fi aleasă una. Conform JAXA, este vorba despre doi asteroizi din apropierea relativă a Pământului, la fel ca şi Ryugu, dar având doar o zecime din suprafaţa asteroidului Ryugu.

În pofida dimensiunilor foarte mici, ambele posibile ţinte sunt interesante din punct de vedere al experţilor JAXA, iar sonda Hayabusa se va putea plasa pe orbită în jurul asteroidului ales.

Desigur că succesul unei eventuale prelungiri a misiunii Hayabusa2 este condiţionat de starea sondei. Hayabusa2 a fost concepută pentru o misiune de 6 ani în spaţiu şi nu pentru a rămâne încă 10 ani în mediul cosmic. Însă din punctul de vedere al JAXA, riscurile sunt reduse în afara costurilor pentru operarea misiunii.

În cazul în care va fi aleasă una dintre cele două destinaţii, Hayabusa2 va trebui să-şi raţionalizeze combustibilul rămas şi să se folosească de Pământ şi (sau) de Venus pentru efectul de "praştie gravitaţională" care să o trimită accelerat spre ţintă, unde ar putea ajunge în 2029 sau 2031 (în funcţie de asteroidul ales).

Deşi JAXA şi-ar dori ca sonda Hayabusa2 să ajungă mai repede la noua sa destinaţie, nu există nicio potenţială ţintă pe care să o atingă în mai puţin de 5 ani.

De-a lungul drumului, Hayabusa2 va continua să culeagă date ştiinţifice de la corpurile din Sistemul Solar şi chiar să caute exoplanete.

Cele două posibile destinaţii favorite sunt asteroizii 2001 AV43 şi 1998 KY26. Ambii asteroizi au anumite caracteristici interesante, conform evaluărilor JAXA. Ambii sunt mici, cu diametrul între 30 şi 40 de metri şi amândoi se rotesc foarte rapid, finalizând o rotaţie completă în jurul propriei axe la fiecare aproximativ 10 minute. În plus, va fi interesat de aflat dacă aceşti doi asteroizi sunt obiecte solide cu densitate mare sau, la fel ca Ryugu, sunt obiecte poroase, cu o densitate foarte mică.

Cele două posibile ţinte nu sunt însă "identice". 2001 AV43 are o formă mai alungită şi compoziţia sa pare să fie un amestec de rocă şi metal, în timp ce 1998 KY26 are o formă mai rotunjită şi este bogat în carbon - la fel ca majoritatea asteroizilor cunoscuţi.

Hayabusa2 ar putea ajunge la asteroidul 2001 AV43 în noiembrie 2029, iar la 1998 KY26 ar putea ajunge abia în iulie 2031.

JAXA va decide în cursul toamnei spre care dintre aceşti doi asteroizi să trimită sonda Hayabusa2 şi apoi va aştepta aprobarea unei suplimentări bugetare pentru misiune înainte de a da unda verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel