Jack Ma, prins sub presiunea cenzurii. Măsurile vizate de Beijing
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Jack Ma
Jack Ma
Guvernul chinez a cerut gigantului de tehnologie Ali baba să cedeze activele din sectorul media, inclusiv al publicației South China Morning Post din Hong Kong (SCMP), din cauza îngrijorării legate de influența din ce în ce mai mare pe care compania o are în fața opiniei publice.

Relatarea îngrijorătoare vine la câteva luni după ce Jack Ma, fondatorul Alibaba, s-a trezit în vizorul autorităților de la Beijing din cauza criticilor sale directe asupra autorităților de reglementare din țară. Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare, după decenii de deschidere și reforme economice, este conștient  de avantajele capitalismului și de potențialul său de a eroda conducerea partidului.

Ma, membru al partidului, a fost mult timp salutat ca un antreprenor de mare succes, dar au început să apară critici care l-au etichetat drept ”capitalist malefic” sau ”ticălos”. Tinerii naționaliști au condamnat consumismul excesiv, activat de popularul site comercial Aloba al Taobao.

Citește și: Îngrijorare. Miliardarul chinez Jack Ma, dat dispărut

În noiembrie anul trecut, autoritățile de reglementare chineze au oprit o cotare pe bursă a Ant Group, o filială financiară a Alibaba. Luna următoare, autoritățile de reglementare au lansat o investigație anti-competitivitate a practicilor comerciale ale Alibaba. Compania ar putea fi amendată cu o sumă record.

Acum, Beijingul îi cere companiei Alibaba să se dispenseze de activele sale media, care includ nu numai ziarul de vârf în limba engleză din Hong Kong, ci și acțiuni ale Weibo, platformă de tip microblogging asemănător Twitter, grupul Yicai Media Group axat pe afaceri și site-uri tehnologice huxiu.com și 36Kr.com, Scrie Wall Street Journal citat de The Times.

Oficialii de la Beijing sunt îngrijorați de faptul că Alibaba are o influență prea mare asupra opiniei publice și ar fi fost constrânși de amploarea deținerilor sale media care este văzută ca o provocare serioasă la adresa Partidului Comunist Chinez și propriului său puternic aparat de propagandă.

În ciuda îngrijorărilor inițiale, Ma nu a intervenit în mod vădit în operațiunile redacției South China Morning Post, care a oferit o acoperire extinsă a protestelor democratice masive din 2019-20 din Hong Kong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel