Isărescu despre aprecierea leului: Ne-am vaccinat la situaţia politică
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
În ce investește Mugur Isărescu: Vreți să vă spun adevărul?
În ce investește Mugur Isărescu: Vreți să vă spun adevărul?
Moneda naţională s-a apreciat în ultimele zile pentru că un vânzător important a vândut mai multă valută şi acesta a dus la întărirea leului, a explicat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă de presă, întrebat despre evoluţia cursului de schimb leu - euro din ultimele zile. 

"Cred că în primul rând trebuie înţeles că piaţa valutară are mulţi determinanţi şi faptul că ne-am obişnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieţei valutare nu este o percepţie eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influenţează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente - 5-10 luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus. E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Am mai dat explicaţia asta, acum simplific. Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie, că s-o fi gândit şi el "pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig", oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul", a spus Mugur Isărescu.

Adrian Câciu despre cursul BNR: Intră foarte multă valută în România

El a afirmat că acesta a vândut valuta timp de câteva zile. De asemenea, guvernatorul BNR a spus că piaţa leului nu este una "foarte adâncă" şi când cineva vine cu 100 de milioane sau 200 de milioane de euro şi le vinde poate să mişte cursul.

"Concluzie. Nu numai situaţia politică are impact pe piaţa valutară. Şi doi, bănuiesc că şi cei de pe piaţa valutară, investitorii erau obişnuiţi cu...cam asta am citit în presă astăzi "ne-am vaccinat la situaţia politică", suntem obişnuiţi la asemenea ştiri", a declarat Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, joi, un curs de 4,7651 lei pentru un euro, în scădere cu 1,17 bani (-0,24%), în comparaţie cu cotaţia anterioară, respectiv 4,7768 lei pentru moneda unică europeană. De asemenea, leul s-a apreciat şi vineri în raport cu euro, care a fost cotat de Banca Naţională a României la 4,7642 de lei, în scădere cu 0,09 bani (-0,02%) faţă de ziua precedentă.

Întrebat ce părere are despre căderea Guvernului, Mugur Isărescu a spus că "face parte din jocul democratic" şi BNR, ca instituţie neutră prin lege, este în continuare neutră la aceste lucru.

"Avem o părere neutră", a afirmat Isărescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel