Iranul își continuă epopeea nucleară. Mutarea Teheranului dă fiori
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Decizia anunţată marţi de Iran de a îmbogăţi uraniu la 60%, după explozia survenită în uzina de la Natanz, este "răspunsul" republicii islamice la "terorismul nuclear" al Israelului, a declarat miercuri preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. 

"Ceea ce aţi făcut voi (israelienii, n.red.) se cheamă terorism nuclear, ceea ce facem noi este legal", a susţinut şeful statului în consiliul de miniştri, citat de Agerpres.

"Nu puteţi complota împotriva Iranului, comite crime împotriva Iranului. Pentru fiecare crimă, vă vom tăia mâinile, ca să înţelegeţi că nu ne puteţi împiedica (să dobândim acces la) tehnologia nucleară", a mai spus Rouhani în discursul transmis la televiziune.

Preşedintele a adăugat că "responsabilii cu securitatea vor furniza un raport final privind cele întâmplate la Natanz, dar se pare că este vorba de o crimă sionistă".

Rouhani a dat totodată asigurări că activităţile nucleare ale Iranului "vor rămâne exclusiv paşnice şi sub supervizarea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică), fie că este vorba de (îmbogăţirea uraniului la) 60% sau 20%".

Citește și: Vânătorul de Pantsir. Rusia începe să TREMURE în fața noii arme turcești

Duminică, Iranul a acuzat Israelul de sabotarea sitului de la Natanz, promiţând că se va răzbuna pentru acel atac. Potrivit presei israeliene, un atac cibernetic al serviciului de informaţii israelian Mosad ar fi provocat o întrerupere a alimentării cu energie electrică, duminică, la instalaţia nucleară iraniană din Natanz.

Noua escaladare a tensiunilor vine la câteva zile după începerea, la Viena, a negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018 şi căruia Israelul i se opune complet. Scopul tratativelor este de a determina Statele Unite să revină în acordul semnat în 2015 şi să convingă în acelaşi timp Teheranul să reia respectarea angajamentelor pe care le-a încălcat după impunerea sancţiunilor americane.

Potrivit reprezentantului permanent al Iranului la sediul AIEA de la Viena, pregătirile pentru punerea în aplicare a deciziei anunţate marţi de Teheran de a îmbogăţi uraniu la nivelul de 60% au început deja de marţi seara.

"Prevedem acumularea produsului (a două cascade de centrifuge folosite pentru a îmbogăţi uraniu la 60%) pentru săptămâna viitoare", a scris pe Twitter responsabilul iranian. În Iran, săptămâna începe sâmbăta, notează AFP.

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2025 la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...


pixel