Internetul a împlinit 50 de ani! Sir Tim Berners-Lee, fondatorul său vorbeste despre el
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee
Împlinirea a 50 de ani de la data la care a fost transmis primul mesaj între două laboratoare din Statele Unite prin intermediul internetului ''trebuie să marcheze momentul în care începem să luptăm pentru internetul pe care îl dorim'', a declarat marţi Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web (WWW), avertizând totodată că puterea acestei reţele informatice mondiale ''este ameninţată''.

Primul mesaj a fost transmis de cercetători din cadrul agenţiei specializate a Departamentului Apărării al Statelor Unite (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA), la data de 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la momentul istoric pentru omenire când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună. Mesajul a fost trimis dintr-un laborator al Universităţii California din Los Angeles către Institutul de Cercetare Stanford. Cercetătorul britanic Tim Berners-Lee, care a adus internetul publicului larg 20 de ani mai târziu, în 1989, realizând limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol'', a salutat împlinirea a 50 de ani de la apariţia internetului. ''Internetul şi web-ul au schimbat în bine viaţa a miliarde de oameni.

Dar puterea lor de a face bine este ameninţată'', a notat el pe Twitter, citat de DPA. ''Această aniversare trebuie să marcheze momentul în care începem să luptăm pentru internetul pe care îl dorim'', a adăugat expertul. De asemenea, Berners-Lee a avertizat într-o declaraţie publicată pe site-ul World Wide Web Foundation că puterea de a face bine prin intermediul serviciilor de internet este subminată din ce în ce mai mult de persoane rău intenţionate, care răspândesc ura, şi de interese ce ameninţă democraţia. Berners-Lee a făcut apel la realizarea unei noi înţelegeri pentru web care să aducă împreună guverne, companii şi grupuri cetăţeneşti în vederea conceperii unui plan de acţiune cu scopul protejării internetului. Departamentul de Stat al SUA a notat într-un comunicat citat de DPA că în cei 50 de ani de la transmiterea primului mesaj, peste jumătate din populaţia lumii este online, iar internetul contribuie cu trilioane de dolari la economia mondială, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel