Intenţia Croaţiei de a pune chipul lui Nikola Tesla pe moneda euro reaprinde tensiunile în Balcani
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Intenţia Croaţiei de a pune chipul lui Nikola Tesla pe moneda euro reaprinde tensiunile în Balcani
Intenţia Croaţiei de a pune chipul lui Nikola Tesla pe moneda euro reaprinde tensiunile în Balcani
Banca Centrală a Serbiei a avertizat că va lua măsuri dacă Croaţiei i se va permite să pună chipul inventatorului Nikola Tesla, un sârb care s-a născut într-o localitate aflată în prezent în Croaţia, pe moneda euro în momentul în care se va alătura uniunii monetare, transmite Bloomberg.

În urmă cu un an, Croaţia, cea mai nouă ţară membră UE, a intrat în mecanismul ERM II, cunoscut şi ca anticamera zonei euro, şi se aşteaptă să se alăture uniunii monetare în 2023.

Chiar dacă mai sunt doi ani până când Croaţia ar urma să adere la zone euro, pasiunile cu privire la Nikola Tesla, unul dintre numeroasele subiecte de dispută între cele două ţări vecine din Balcani, pune băncile lor centrale pe o traiectorie de coliziune.

Croaţia a anunţat miercuri că propunerile finale cu privire la motivul care va figura pe viitoarele monede euro croate, ce vor înlocui moneda naţională, kuna, sunt: blazonul Croaţiei, o hartă geografică a Croaţiei, jderul, animalul după care a fost denumită moneda kuna, alfabetul Glagolitic şi inventatorul Nikola Tesla, care s-a născut într-o localitate din centrul Croaţiei.

Spaniolii au avut dreptate: SARS-CoV-2 devine INACTIV în aceste condiții

Folosirea chipului lui Nikola Tesla pe monedele euro croate ar reprezenta "o uzurpare a moştenirii culturale şi ştiinţifice a poporului sârb, având în vedere că nu există nicio îndoială că acest om de ştiinţă renumit s-a declarat în timpul vieţii ca fiind sârb", a subliniat Banca Centrală a Serbiei, într-un comunicat de presă publicat pe pagina sa de Internet. Instituţia a promis "că va demara acţiuni adecvate la instituţiile UE pentru a demonstra cât de inadecvată este această propunere".

Aproximativ 50.000 de cetăţeni au răspuns la apelul lansat de Banca Naţională a Croaţiei pentru a lua parte la o selecţie online a viitoarei monede euro a Croaţiei. Cetăţenilor li s-au oferit cinci motive din care să aleagă şi, de asemenea, au putut să vină cu propriile lor propuneri. Guvernul de la Zagreb şi cetăţenii croaţi au trimis peste 11.000 de propuneri, dar Nikola Tesla a fost cea mai frecventă.

Decizia finală cu privire la chipul lui Nikola Tesla şi alte simboluri care vor figura pe monedele euro croate va fi luată de Consiliul naţional pentru introducerea euro.

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă şi inventatori ai secolului 20, s-a născut în anul 1856 într-o familie de sârbi din satul Smiljan, care la acea dată făcea parte din imperiul austro-ungar, dar care acum este în centrul Croaţiei. Ulterior, Nikola Tesla s-a mutat la Graz, Austria, şi de acolo la Maribor, Budapesta şi Paris. În 1884, Tesla a emigrat în SUA, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. Nikola Tesla a murit la New York în 1943 şi este înhumat la Belgrad. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel