Înghețarea pensiilor și salariilor, readusă pe tapet în contextul PNRR
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ghișeu
Ghișeu
Premierul Florin Cîțu a fost prezent la ședința camerelor reunite ale Parlamentului pentru prezentarea și votul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Din păcate foarte multe nu am putut afla despre acest program, premierul rezumându-se să prezinte extrem de schematic ideea pe care se bazează PNRR: "În această guvernare, vom trece Carpaţii cu autostradă. Nu s-a putut în 30 de ani de zile, o vom face în această guvernare. Transport sustenabil - rutier, feroviar şi metrou - 7,6 miliarde de euro. Toţi aceşti bani se vor duce în investiţii de care vor beneficia toţi românii. Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen - 1,6 miliarde de euro. Se poate face şi vom face asta în România. Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice, care a tot fost amânată ani de zile, pe care am început-o anul trecut, va continua şi prin acest program - 2 miliarde de euro. Bineînţeles, Banca Naţională de Dezvoltare ş.a.m.d., Fondul local pentru tranziţie 'verde' şi digitală - 2,1 miliarde de euro".

În replică, opoziția a amintit despre faptul că guvernul pierde din vedere pensionarii și salariații cărora le-au fost înghețate pensiile și salariile la nivelul lunii decembrie 2020 petru următorii șase ani, așa cum a afirmat Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, de la tribuna Parlamentului.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie, Guvernul a emis și aprobat o ordonanță de urgență prin care salariile și pensiile sunt înghețate.

Astfel, ordonanță de urgență prevede menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, neacordarea voucherelor de vacanță, elimină unelesporuri iar tarifele de transport sunt reduse cu 50% pentru studenți.

Cîțu a prezenta PNRR în Parlament. Ce obiective legate de pensii, salarii şi investiţii îşi asumă Guvernul

Mai precis în anul 2021 valoarea punctului de pensie se menține la nivelul de 1.442 lei iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2021, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță.

Actul normativ stabilește abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel