Înălţarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Crucii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce este bine să faci astăzi
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce este bine să faci astăzi
Ziua Înălțării Sfintei Cruci, cunoscută şi ca Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor, vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. În tradiţia populară, această sărbătoare reprezintă momentul în care pământul se închide în preajma iernii, luând cu sine insectele şi şerpii.

Înălţarea Sfintei Cruci 2021. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci are o dublă semnificaţie: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, urmată de înălţarea ei solemnă în văzul poporului, la 14 septembrie 335. Cea de-a doua semnificaţie a sărbătorii face referire la aducerea Crucii de la perşi în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor, la 14 septembrie 630.

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, în ziua Înălţării Sfintei Cruci se ţine post, sărbătoarea aducându-ne aminte de Patimile şi de Moartea Mântuitorului Hristos. Totuşi, în această zi este dezlegare la ulei şi la vin. Este recomandat, chiar, să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.

Acestei zile de mare sărbătoare îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a fi feriţi de rele.

PLANTA MINUNE care vindecă peste 150 de BOLI

În această zi, se sfinţesc la biserică căni noi pline cu miere şi lapte; de toarta lor se leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. După sfinţire, acestea se dau de pomană oamenilor sărmani.

Tot în această zi, începe culesul viilor. Preoţii sfinţesc via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în anul care urmează gospodarul să aibă parte de o recoltă bogată. Există credinţa că strugurii din ultima tufă, numiţi şi „Strugurii lui Dumnezeu”, nu se culeg. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului.

În ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, se bat nucii în gospodăriile în care ritualul nu a fost împlinit de Sfântă Măria Mică. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestor pomi primesc puteri miraculoase.

În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel