În industria lemnului din România s-a instalat o stare de criză
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Industria lemnului şi industria mobilei sunt într-o stare de criză
Industria lemnului şi industria mobilei sunt într-o stare de criză
Industria lemnului şi industria mobilei sunt într-o stare de criză, care se află în plină evoluţie, a atenţionat, joi, în cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, preşedintele Comunităţii Forestierilor - Fordaq.

'Foarte mulţi antreprenori vor să iasă din business-ul din industria lemnului şi din industria mobilei. Este un lucru care ar trebui să dea din ce în ce mai mult de gândit. Pe baza informaţiilor date de INS (Institutul Naţional de Statistică, n.r.), pe indicii producţiei industriale, înregistrăm o scădere de 8% anul acesta, în industria mobilei, şi de 5% în industria de prelucrare primară a lemnului. Avem un trend de creştere a importurilor de mobilă, o creştere a importurilor de cherestea, o creştere foarte mare a importurilor de lemn rotund... Dincolo de discuţiile oarecum artificiale din spaţiul public, în sector s-a instalat o stare pe care nu aş evita să o numesc de criză, care este în plină evoluţie', a menţionat Tobescu.

Lemnul s-a vândut bine. Afacerile sunt bănoase

Conform datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), publicate în luna noiembrie, producţia de mobilă autohtonă este de 2,5 miliarde de euro pe an, fiind orientată cu precădere la export, în condiţiile în care 86% din ceea ce se produce se comercializează peste hotare. În ceea ce priveşte exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 11 în lume şi pe locul 5 în Uniunea Europeană (UE), iar principalele ţări destinatare ale exportului românesc de mobilă sunt, în ordine, Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, Ungaria, SUA, Elveţia şi Federaţia Rusă, precizează APMR.

Totodată, cifrele arată că a crescut diferenţa între preţul de export şi cel de import de la 15,5%, în 2016, la 28,4%, în 2018, adică aproape s-a dublat. Pe de altă parte, producătorii de mobilă din România au avertizat că îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia.

'Având în vedere eforturile pe care APMR şi companiile membre le fac pentru dezvoltarea industriei româneşti şi a exportului de mobilier, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia', a susţinut, luna trecută, Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), într-un comunicat transmis Agerpres în 19 noiembrie.

Precizările APMR au apărut după ce activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat în presa centrală că atunci 'când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă'. Proprietarii şi administratorii de păduri din România, producătorii de mobilă, organizaţiile de mediu, asociaţiile forestierilor şi reprezentanţii instituţiilor statului participă, joi, la cea de-a III-a ediţie a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel