Guvernul lui Vladimir Putin. Strategii răului, la locul cuvenit
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Putin și noul său premier
Putin și noul său premier
Într-o săptămână, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat o revizuire, pe cât de surprinzătoare, pe atât de interesantă, a Constituției, a acceptat demisia premierului Dmitri Medvedev, a numit altul și a aprobat componența noului Executiv.

"Vă doresc sincer succes, toată ţara este interesată de aceasta", a declarat Putin la o reuniune cu noii săi miniștri și, firește, cu noul lor șef, Mihail Mişustin. Pe 15 ianuarie, când liderul de la Kremlin a anunțat marile reforme, opinia publică din Rusia a crezut că schimbările prezentate drept o necesitate absolută vor viza inclusiv Guvernul.

Dar nu. Putin a decis să nu riște foarte mult, păstrând câţiva dintre miniştrii săi de încredere. Inclusiv pe cei care l-au ajutat să-și contruiască politicile externă și de apărare, politici agresive și amenințătoare la adresa Occidentului. Astfel, Serghei Lavrov a rămas la cârma diplomației, în timp ce Serghei Şoigu va continua să conducă Ministerul Apărării.

Putin nu a renunțat nici la Vladimir Kolokolţev (Afacerei Interne), Aleksandr Novak (Energie), şi Anton Siluanov (portofoliul finanțelor). S-a despărți de titularii de la Sport, Sănătate, Educaţie şi Cultură, sectoare aflate în criză. În același timp, Kremlinul a publicat spre dezbatere, dar fără să aştepte concluziile unui grup de lucru creat special pentru a analiza propunerile constituționale, detalii ale ale tuturor amendamentelor dorite. Ele vor fi examinate într-o primă lectură joi în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Citește și Vladimir Putin a deschis cutia Pandorei. Rusia, la o nouă răscruce

Opoziția rusă afirmă că modificările cerute de șeful statului vin să-i asigure lui Vladimir Putin rol dominant asupra sistemului politic rus după 2024, dată la care se încheie mandatul său actual. Presa susține că Putin va prelua șefia partidului de guvernământ, care, până atunci, va deveni factor important de decizie în viața politică a țării.

Misiunea principală a guvernului lui Mişustin, un tehnocrat eficient care a transformat o birocraţie fiscală greoaie şi coruptă în administraţie modernă şi eficientă, va fi să transpună în practică marile şantiere trasate în 2018 de Vladimir Putin. Destinate să modernizeze o Rusie cu economie anemică, aceste "proiecte naţionale" reprezintă investiţii de circa 25.700 miliarde de ruble (375 miliarde de euro la cursul actual) până în 2024 și vizează aproape toate sectoarele: de la digitalizare, ecologie și educaţie, la drumuri, cultură, demografie și sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel