Guvernatorul BNR: Asemenea deficit nu poate să fie luat în discuţie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mugur Isărescu exclude categoric o asemenea variantă
Mugur Isărescu exclude categoric o asemenea variantă
Estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021 nu poate fi luată în discuţie pentru că este mai mult decât un pericol, iar la un asemenea nivel nu ar fi "iertat" de către pieţele pe care ne împrumutăm, a declarat vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

"Asemenea deficit nu poate să fie luat în discuţie. E mai mult decât un pericol şi o extrapolare ca şi când nu am face nimic...Ca şi noi, şi dânşii lucrează cu datele certe. Până acum au luat legile, tendinţele şi au făcut o....extrapolare este cuvântul nepotrivit pentru că lucrează şi dânşii mai complicat, nu împing aşa cifrele în mod linear, dar au lucrat cu datele pe care le avem în prezent. Dar nu, nu cred că putem să discutăm în mod serios despre un asemenea deficit pentru că de regulă nu te iartă pieţele şi noi avem o finanţare majoră şi pe piaţa internă şi pe piaţa externă", a afirmat Mugur Isărescu, întrebat de jurnalişti despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021.

El a explicat că discuţia despre existenţa sau nu a banilor nu este una serioasă pentru că atunci când se înregistrează deficit în mod categoric nu există bani şi atunci te împrumuţi. "Atunci în discuţia aceasta trebuie chemaţi cei de la Trezoreria statului. Acolo e o echipă de toată cinstea care asigură finanţare. Niciodată nu au fost întrebaţi: puteţi să vă împrumutaţi?", a spus Isărescu.

De asemenea, Guvernatorul BNR a a menţionat că este îngrijorat, dar nu speriat. 

Citește și Mugur Isărescu îl pune la punct pe Ludovic Orban

"Eu cred că nu se va ajunge la acest deficit în mod sigur. Acesta nu înseamnă cu nu va depăşi 3%, dar nu comentez aici că nu sunt eu ministru de Finanţe. Eu nu cred că se va ajunge acolo. Însă în ceea ce priveşte măsurile ele intră, în opinia mea, nu am nici validarea întregului consiliu, e o treabă grea cu ieşirea din prociclicitate. Contain and gradual adjustment. Mai întâi hai să-i liniştim pe toţi ăştia care vor să reducem impozitele, mai sunt. Mai sunt şi e an electoral. Eu am fost într-un an electoral premier şi ştiu cum e. E greu. Trebuie să primiţi ceva. După care hai să încercăm să facem ajustări fără să bruscăm economia", a afirmat Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel