Grupa sanguină și COVID-19. NU, ce s-a spus NU ESTE ADEVĂRAT
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu ce pare să clarifice definitiv lucrurile
Un studiu ce pare să clarifice definitiv lucrurile
Potrivit unor studii anterioare, persoanele cu grupa sanguină A2 ar fi cele mai expuse riscului nu doar de a contracta coronavirusul, dar și de a face forme severe ale bolii COVID-19. Cercetătorii americani vin însă și infirmă această concluzie, anunțând că A sau B, AB sau O, nu contează - grupa de sânge nu are nimic în comun cu severitatea afecțiunii provocată de SARS-CoV-2.

La începutul pandemiei, unele rapoarte au sugerat că persoanele cu sânge de tip A erau mai predispuse la COVID, în timp ce persoanele cu sânge de tip O erau mai puțin sensibile. Un studiu de ultimă oră efectuat pe aproape 108.000 de pacienți din rețeaua de sănătate cu trei state americane nu a identificat nicio legătură între grupa de sânge și riscul de COVID.

„De la începutul acestei pandemii, s-a vehiculat ideea unei legături între grupa de sânge și predispoziția la boli”, a spus dr. Amesh Adala, cercetător principal la Johns Hopkins Center for Health Security. „Din acest studiu suficient de amplu reiese că nu există nici o relație între grupa de sânge, predispoziție la boală sau gradul de gravitate a acesteia”, a insistat Adala, care a participat la studiu. 

Primii care au vorbit despre o legătură între grupa de sânge și riscul de a face o formă gravă a bolii provocare de virusul SARS-CoV-2 au fost experții chinezi. Ipoteza lor a fost susținută, ulterior, de colegi din Italia și Spania. Cu timpul însă, teoria chinezilor a început să se clatine, experimentele efectuate de specialiștii din Danemarca și SUA oferind rezultate mixte și contradictorii. 

Citește și Grupa sanguină cu cel mai mare risc la COVID-19

Pentru a clarifica situația, oamenii de știință conduși de Dr. Jeffrey Anderson de la Institutul Inimii al Centrului Medical Intermountain din Murray, statul Utah, au analizat date de la zeci de mii de pacienți de la Intermountain Healthcare, sistem non-profit de îngrijire a sănătății format din 24 de spitale și 215 de clinici în Utah, Idaho și Nevada.

„Am spus mereu că toată povestea cu grupa sanguină este mai degrabă mult zgomot pentru nimic”, a adăugat, la rândul său, dr. Aaron Glatt, președinte de medicină și epidemiolog la Spitalul Mount Sinai South Nassau din Oceanside, NY. Nu era nevoie ca oameni cu o anumită grupă de sânge să intre în panică și alții, cu alte grupe, să trateze pandemia cu ușurință, pe motiv că sunt oarecum invulnerabili. Nimic nu avea valoare practică”, a menționat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel