Greșelile lui Warren Buffet. Investiții NEINSPIRATE care l-au costat miliarde
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A greșit, dar a mers mai departe
A greșit, dar a mers mai departe
Legendarul Warren Buffett este un model și un guru recunoscut în lumea investițiilor. Împreună cu prietenul și colegul său Charles Munger, el conduce, de vreo 60 de ani, una dintre cele mai de succes companii de investiții din lume - Berkshire Hathaway. Și totul a pornit cu o întreprindere de textile în prag de faliment.

Dar, în ciuda tuturor succeselor, Buffett a făcut și greșeli, ca orice alt om de pe planeta asta. De altfel, el însuși admite că greșelile fac parte din viață, dar încearcă să le minimizeze, să treacă mai departe, fără a se uita înapoi. Iată câteva dintre cele mai neinspirate investiții ale lui Warren Buffett. 

1. Dexter Shoe: „un dezastru financiar demn de Cartea Recordurilor”

Warren Buffett a cumpărat fabrica de pantofi Dexter Shoe în 1993 pentru 433 milioane dolari în acțiuni Berkshire Hathaway. Într-o scrisoare adresată acționarilor din 2007, Buffett a recunoscut că decizia sa a costat investitorii 3,5 miliarde de dolari. „Achiziționarea Dexter Shoe este cea mai proastă afacere pe care am făcut-o până acum. Dar în viitor voi face și mai multe greșeli - puteți fi sigur ”, a scris Buffett.

El credea că întreprinderea are o poziție puternică pe piață. „Ceea ce credeam că este un avantaj durabil a dispărut în câțiva ani”, a continuat omul de afaceri. Compania a fost strivită de producători străini și, în cele din urmă, Buffett a desființat-o prin fuzionare cu altă firmă. A fost o pierdere de 5,7 miliarde de dolari. ”Acest dezastru financiar merită un loc în Cartea Recordurilor”, a concluzionat 

„La scară largă, acest dezastru financiar merită un loc în Cartea Recordurilor Guinness”, a scris Buffett.

2. Kraft Heinz: a pierdut mult, dar încă mai crede în companie

Kraft Heinz este specializată pe produse alimentare și băuturi. Compania s-a format prin fuziunea dintre Kraft și Heinz, finanțată de Buffett, în 2015. Buffett deține 26% din gigantul alimentar.

După fuziune, lucrurile au mers foarte prost: din cauza greșelilor manageriale ale noii echipe, firma și-a pierdut poziția pe piață. De când a intrat pe bursă, 2015, acțiunile companiei au scăzut cu aproape 50%. Totuși, Buffett rămâne acționar, primind dividende.

3. Anheuser-Busch InBev: minus 640 milioane dolari

Anheuser-Busch InBev este o corporație internațională de fabricare a berii. Buffett a fost al doilea acționar ca mărime la Anheuser-Busch înainte de fuziunea sa cu InBev; valorile mobiliare au reprezentat aproximativ 5% din portofoliul Berkshire și au valorat mai mult de 2 miliarde de dolari.

În iulie 2008, InBev a fost de acord să cumpere Anheuser-Busch pentru 52 de miliarde de dolari. În august 2008, Buffett a recunoscut că a vândut acțiunile Anheuser-Busch în al doilea trimestru al anului pentru 1,36 miliarde de dolari, fără a aștepta finalizarea tranzacției și a fost o greșeală. A făcut acest lucru pentru că a presupus că preluarea va eșua în cele din urmă.

4. IBM: o investiție nereușită 

Compania americană IBM, mare producător de hardware și software, a fost înființată în 1911. Buffett a început să investească în IBM în 2011, după ce a cumpărat 64 de milioane de acțiuni la acel moment pentru mai mult de 10 miliarde de dolari.

Trecerea de la tradiționalele soluții IT la la tehnologiile cloud a afectat negativ IBM, care abia mai târziu a început să dezvolte această linie de afaceri. În 2017 și 2018, Buffett și-a vândut cea mai mare parte din acțiunile sale în companie. La momentul vânzării, titlurile erau cu 18% mai ieftine decât prețul la care le-a cumpărat investitorul.

Citește și Miliardarul Warren Buffett recunoaște: ”Am fost un idiot!”

5. Tesco: A tergiversat luarea unei decizii

Britanicul Tesco este un lanț internațional de supermarketuri, fondat în 1919. În 2006, Buffett a cumpărat o mică participație și, ulterior, a investit peste 2,3 miliarde de dolari, deși compania se confrunta cu dificultăți. .

Când Tesco a anunțat probleme contabile, în 2013, iar prețul acțiunilor a scăzut, Buffett a început să vândă acțiuni. În 2015, într-o scrisoare adresată acționarilor, investitorul a recunoscut că a făcut o greșeală vânzând prea târziu Tesco prea târziu - o nesiguranță care a costat Berkshire Hathaway  444 milioane dolari.

„Mi-e rușine să recunosc, dar ar fi trebuit să vând acțiuni Tesco mult mai devreme. Am făcut o mare greșeală”, a declarat Buffett.

6. ConocoPhillips: pierdere de 2 miliarde de dolari

ConocoPhillips este o companie americană de petrol și gaze fondată în 1875. Buffett a cumpărat o participație în 2008, când prețul era la un nivel record, investind 7 miliarde de dolari. 

Ulterior, însă, acțiunile ConocoPhillips au scăzut din cauza scăderii prețurilor la petrol. Ca urmare a tranzacției nereușite, Buffett a pierdut aproape 2 miliarde de dolari. „Fără a fi convins nici de Charlie [Charlie Munger - vicepreședinte al Berkshire Hathaway], nici de oricine altcineva, am cumpărat un număr mare de acțiuni ConocoPhillips când prețurile petrolului și gazului erau aproape de vârfurile lor. În niciun caz nu anticipam scăderea accentuată a prețurilor la energie care a avut loc mai târziu ”, a scris Buffett într-o scrisoare adresată acționarilor în 2008.

7. Berkshire Hathaway: greșeală de 200 de miliarde de dolari

Berkshire Hathaway a fost fondată în 1839. În mod ironic, ea se numără printre cele mai proaste investiții ale lui Warren Buffett, după cum spune chiar el. Legendarul investitor a investit pentru prima dată în fabrica de textile Berkshire Hathaway în 1962 și a cumpărat-o integral în 1965. La acea vreme, compania era evaluată la aproximativ 22 de milioane de dolari.

Buffett a încercat fără succes să dezvolte afacerea timp de 20 de ani - până în 1985, când a închis-o în cele din urmă. Într-un interviu din 2010, el a recunoscut că a cumpărat și a încercat să reînvie firma „pentru a-i face în ciudă” fostului șef, o mișcare care i-a costat aproximativ 200 de miliarde de dolari.

"Am investit o sumă uriașă într-o afacere groaznică ... Dacă în loc să investim în industria textilă, am fi început imediat cu o companie de asigurări, Berkshire Hathaway ar fi costat de două ori mai mult decât este acum", a recunoscut Buffett

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel