Germania a intrat în recesiune. Cifre îngrijorătoare
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Angela Merkel
Angela Merkel
O scădere a investițiilor, a consumului privat și a exporturilor a împins economia germană în recesiune în primul trimestru, cu o scădere de 2,2%, cea mai mare rată de reducere din 2009, arată date detaliate au arătat luni, oferind o privire asupra daunelor cauzate de pandemie, relatează Reuters.

Oficiul Federal de Statistică a declarat că investițiile de capital au scăzut cu 6,9%, consumul privat cu 3,2% și exporturile cu 3,1% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu ultimele trei luni ale anului 2019.

Datele anunțate de Oficiul Federal de Statistică au arătat că investițiile în sectorul construcțiilor, care reprezintă aproape 10% din PIB și este cel mai mare angajator al Germaniei, au crescut cu 4,1%, contribuind cu 0,4 puncte procentuale la creșterea trimestrială.

Cheltuielile de stat au fost celălalt punct pozitiv din datele altfel sumbre și, împreună cu construcțiile, au prevenit o contracție mai profundă. Datele arată că cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,2%.

Nouriel Roubini, previziuni: Revolte și 10 ani pentru a recupera dezastrul

Scăderea de 2,2% a producției trimestrial a fost cea mai importantă de la criza financiară de acum un deceniu și a doua cea mai mare de la reunificarea germană din 1990. Ea vine după o contracție de 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2019.

Economiștii se așteaptă la o scădere mai mare în trimestrul doi, în condițiile în care cea mai mare parte a efectelor restricțiilor introduse la mijlocul lunii martie vor deveni evidente.

"Întrucât performanța din primul trimestru este rezultatul a doar două săptămâni de blocare și întreruperi ale lanțului de aprovizionare, nu este nevoie de multă abilitate analitică pentru a prezice o scădere mult mai puternică în trimestrul doi", a spus Carsten Brzeski, economist șef pentru zona euro la ING.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel