Gazprom, suspectat că manipulează prețul gazului. Europenii nu sunt hotărâți cum să reacționeze
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei
Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei
Pe fondul creșterii prețurilor cu peste 170% de la începutul acestui an, mai mulți parlamentari europeni au solicitat Comisiei să inițieze o anchetă cu privire la modul în care Gazprom acționează pe piața gazelor naturale.

Un număr de 42 de deputați europeni, reprezentând mai toate grupurile politice din Parlamentul European, au semnat joi o scrisoare prin care solicită Comisiei să deschidă o anchetă în privința modului în care se comportă în piață gigantul Gazprom, aceștia suspectând compania de stat rusă de manipulare a prețurilor la gaze naturale.

Conform scrisorii, Gazprom a refuzat să garanteze volume suplimentare de aprovizionare "în ciuda informațiilor disponibile că Gazprom are o capacitate de producție suficientă", relatează publicația Euobserver.com.

Semnatarii suspectează Gazprom că presează Europa să accepte darea în folosință cât mai rapid a conductei Nord Stream 2, în ciuda nerespectării reglementărilor UE privind piața energiei.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a avertizat că prețurile gazelor naturale în Europa vor crește de fapt și mai mult, dar a menționat că acest lucru se datorează nivelurilor scăzute de stocare din UE.

Prețurile energiei electrice, în creștere

În Spania, un megawatt-oră de energie electrică a crescut de la 46 la 154 euro într-un an, determinând guvernul spaniol să intervină pe piața energiei și să reducă impozitele pe gaz și electricitate, măsură criticată de Vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans. „Nu poți face doar asta ”, a spus el miercuri. „Piața liberă a energiei este fundamentul pe care ne bazăm prețurile la energie.”

Potrivit Eurostat, 34 de milioane de europeni suferă de ceea ce se numește „sărăcie energetică”, iar creșterea prețurilor la gaz va exacerba acest lucru.

Încălzirea centralizată. De luni, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor în București

În timp ce măsurile temporare, cum ar fi plățile directe către cetățeni, pot contribui la amortizarea efectelor prețurilor ridicate actuale, experții sunt de părere că problema va fi depășită prin creșterea ponderii energiei regenerabile.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a menționat, de asemenea, energia regenerabilă ca o modalitate de stabilizare a prețurilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel