Furnizor energie. SFATURI de la E.ON: Atenție la PREȚURILE publicate
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Preţul contează, dar nu este singurul criteriu important atunci când îţi alegi o nouă ofertă pentru furnizarea de energie, se arată într-un comunicat al E.ON.

Compania vine cu cinci sfaturi pentru consumatori, în procesul de liberalizare şi de schimbare a ofertei de electricitate. Liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile pentru energia electrică şi gazele naturale nu mai sunt stabilite de către ANRE, ci de fiecare furnizor, în baza evoluţiilor din piaţa de energie, explică specialiştii E.ON. 

Astfel, este dreptul oricui să aleagă oricând oferta pe care o consideră potrivită, însă, înainte de toate, sunt câteva aspecte la care consumatorul trebuie să fie atent.

"În primul rând, verifică dacă eşti deja în piaţa liberă sau nu. Pentru clienţii E.ON, dacă pe prima pagină a facturii tale apare "Produs de gaze naturale" sau "Electricitate Serviciu Universal", atunci nu ai optat încă pentru o ofertă din piaţa liberă. Reţine că poţi să alegi oricând o ofertă din piaţa concurenţială. Pentru gaze naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă nu vei opta pentru o ofertă concurenţială până la această dată, vei fi trecut automat pe piaţa liberă începând cu 1 iulie. Vei fi notificat în acest sens în perioada următoare" precizează sursa citată.

Pentru electricitate, dacă există un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie se referă la data limită până la care se poate opta pentru o ofertă din piaţa concurenţială iar consumatorul poate beneficia, în acelaşi timp, de discountul oferit de furnizorul tău. Acest discount reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciu universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei. După această dată se va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021.

"Evaluează-ţi nevoile, descoperă şi compară ofertele din piaţa liberă de energie şi alege. Un instrument util pentru identificarea şi analizarea ofertelor este comparatorul de oferte-tip de furnizare de pe site-ul anre.ro. Întotdeauna să fii atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţului şi la condiţiile în care pot fi modificate preţurile din oferte. Foarte important este că nu te costă nimic să treci în piata liberă, nu ai între-ruperi în furnizarea de energie, nu ţi se schimbă contorul, iar distribuitorul va asigura în continuare intervenţiile de urgenţă pentru deranjamente şi incidente. Poţi alege oricând şi de oriunde din ţară furnizorul de energie", completează E-ON.

Citște și Factura la energie. România, campioană la scumpirea curentului electric

Pe de altă aprte, compania atrage atenţia că preţul contează, însă nu este singurul criteriu important.

"Verifică dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relaţii clienţi, call-center, portal online şi aplicaţii mobile pentru a-ţi gestiona singur consumul şi facturile, dacă aceste facilităţi sunt importante pentru tine. Totodată, ia în calcul capacitatea operaţională şi financiară a furnizorului. Este cea mai importantă calitate pentru a fi sigur că ai alături un partener pe termen lung, solid şi de încredere, care să-ţi asigure furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale. Nu te grăbi să semnezi. Citeşte cu atenţie conţinutul tuturor documentelor puse la dispoziţie şi nu semna nimic dacă lipsesc informaţii importante (preţuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, durata contractului, valori taxă de reziliere etc.) sau dacă există câmpuri necompletate", se mai arată în coumnicat.

Piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel