Franța. Realitate tristă: Deficit public record, datoria, în creștere
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul Economiei al Franței a descris situația așa cum este ea
Ministrul Economiei al Franței a descris situația așa cum este ea
Deficitul public al Franţei va continua să crească şi în acest an pentru a ajunge la un nivel fără precedent de 9,4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a noilor cheltuielie angajate pentru a face faţă pandemiei de Covid-19, a declarat luni ministrul Economiei, Bruno Le Maire, informează AFP.

Acest deficit record "are legătură cu trei lucruri: primul este că vom amâna anumite cheltuieli din 2020 în 2021...apoi pentru că vom continua să ajutăm mai multe sectoare şi companii, chiar dacă treptat vom elimina aceste ajutoare, şi în al treilea rând pentru că va trebui plătit o parte din planul de relansare", a detaliat Bruno Le Maire pentru postul de televiziune France 2.

Conform estimărilor iniţiale, deficitul public pentru 2021, care cuprinde atât deficitul bugetului cât şi cel al asigurărilor sociale şi al colectivităţilor locale, era prevăzut la 8,5% din PIB, însă la începutul lunii aprilie a fost revizuit în sus la 9% din PIB.

În euro, deficitul public al Franţei ar urma să atingă anul acesta 220 de miliarde de euro, adică cu aproape 47 de miliarde de euro mai mult decât ceea ce a fost bugetat iniţial, a declarat anterior ministrul Conturilor Publice, Olivier Dussopt.

Citește și Prețul oțelului, o CATASTROFĂ pentru industrie. Unde s-a ajuns

Acest deficit "este rezultatul prelungirii efortului pe care l-am făcut pentru a proteja economia noastră şi în acelaşi timp să creştem relansarea economiei pentru a avea un avans de 5%, cifra care rămâne obiectivul nostru", a subliniat luni Bruno Le Maire.

Guvernul francez urmează să prezinte miercuri un proiect de rectificare bugetară, care va cuprinde măsuri de urgenţă suplimentare în valoare de peste 15 miliarde de euro care vor servi în special pentru finanţarea măsurilor de şomaj temporar şi a ajutoarelor pentru companiile în dificultate. Cu această ocazie ar urma să fie anunţate noi ajutoare pentru companii în dificultate sau facilităţi fiscale pentru firme.

În paralel, datoria publică a Franţei va urca la 117,2% din PIB în acest an, de la 115,1% din PIB anul trecut, a dezvăluit luni Olivier Dussopt pentru postul de televiziune Public Sénat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel