Franța amână licitația pentru licențele 5G
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare
APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare
Licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G ar putea fi amânată în Franţa până în luna martie 2020, cu trei luni mai târziu decât data prevăzută iniţial, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. 

Potrivit surselor, întârzierea este cauzată de dezacordurile apărute între Ministerul francez de Finanţe şi Autoritatea de reglementare din telecomunicaţii (Arcep) cu privire la mărimea spectrului de frecvenţe care va fi scoasă la licitaţie precum şi cu privire la preţul plafon.

Electrogrup dezvoltă o reţea 5G pe teritoriul Olandei

"Arcep şi Guvernul nu au căzut încă de acord asupra tuturor aspectelor. Nu va mai dura foarte mult, dar abia atunci când ajungi la stabilirea ultimelor detalii ale procedurii constaţi că apar dificultăţi", a declarat una dintre surse. Toate aceste discuţii au întârziat cu cel puţin trei luni procedurile juridice pentru acordarea dreptului de a utiliza frecvenţele 5G.

Germania şi Italia au strâns fiecare aproximativ 6,5 miliarde euro cu prilejul licitaţiilor pentru licenţele 5G, o sumă care a generat îngrijorări în rândul Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Iliad, cei patru operatori francezi de telecomunicaţii ale căror marje de profit au fost afectate deja de un război prelungit al preţurilor.

Ultima licitaţie pentru adjudecarea de frecvenţe a avut loc în Franţa în 2015 când statul a strâns 2,8 miliarde euro.

Potrivit planurilor actuale, în cazul 5G blocurile de frecvenţe care vor fi scoase la licitaţie se vor situa în benzile de 3,4-3,8 gigaherţi. Un prim set de blocuri ar urma să fie vândut la un preţ fix în timp ce un al doilea set de blocuri va fi scos la licitaţie la un preţ plafon apropiat de 1,5 miliarde euro, a precizat una dintre surse.

Serviciile 5G sunt deja disponibile în nouă state europene, printre care Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Italia, ceea ce face din Franţa unul dintre ultimele state mari de pe continent care va adopta această nouă tehnologie.

În România, la începutul acestei luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel