Fizicienii spun că este posibilă teleportarea. La este folosită acum
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Perechi de particule aflate în inseparabilitatea cuantică
Perechi de particule aflate în inseparabilitatea cuantică
Una dintre expersiile cele mai celebre din serialul Star Trek este ”Beam me up” și care este rostită de fiecare dată când un personaj dorește să fie teleportat dintr-un loc înapoi pe nava spațială Starship Enterprise.

Deși teleportarea umană există doar în literatura de ficțiune sau în filmele științifico-fantastice, teleportarea, în lumea reală, este posibilă numai în lumea subatomică a mecanicii cuantice - și se desfășoară așa cum este reprezentată de obicei la televizor. În lumea cuantică, teleportarea implică transportul informațiilor, mai degrabă decât transportul materiei.

Anul trecut, oamenii de știință au confirmat că informațiile puteau fi transmise între fotoni pe cipuri de computer chiar și atunci când fotonii nu erau legați fizic.

Acum, conform noilor cercetări ale Universității Rochester și Purdue, teleportarea poate fi posibilă și între electroni.

Într-o lucrare publicată în Nature Communications și una care va apărea în Physical Review X, cercetători printre care se numără John Nichol și Andrew Jordan, amândoi profesori asistenți de fizică la Universitatea, explorează noi modalități de a crea interacțiuni de mecanică cuantică între electroni îndepărtați. Cercetarea este un pas important în îmbunătățirea calculării cuantice, care, la rândul său, are potențialul de a revoluționa tehnologia, medicina și știința, oferind procesoare și senzori mai rapide și mai eficiente.

Sateliți ucigași. Risc uriaș. Americanii contează pe sprijinul aliaților

Teleportarea cuantică este o demonstrație a ceea ce Albert Einstein numea „infioratoare acțiune la distanță” - cunoscut și sub denumirea de legătură cuantică. În legăturile cuantice - una dintre elementele de bază ale fizicii cuantice - proprietățile unei particule afectează proprietățile alteia, chiar și atunci când particulele sunt aflate la o distanță mare una de alta. Teleportarea cuantică implică două particule îndepărtate, dar aflater în legătură cuntică, în care starea unei a treia particule „teleportează” instantaneu starea acesteia către cele două particule.

Oamenii de știință au demonstrat recent că teleportarea cuantică utilizând fotoni electromagnetici pentru a crea perechi inseparabile de qubiți.

Teleportarea cuantică este un mijloc important pentru transmiterea informațiilor în calculul cuantic. În timp ce un computer tipic este format din miliarde de tranzistori, numiți biți, computerele cuantice codifică informațiile în biți cuantici sau qubit. Un bit are o singură valoare binară, care poate fi fie „0”, fie „1”, dar qubiturile pot fi atât „0” cât și „1” în același timp. Abilitatea qbiților de a ocupa simultan mai multe stări stă la baza puterii potențiale a computerelor cuantice.

Pentru a demonstra teleportarea cuantică folosind electroni, cercetătorii au folosit o tehnică recent dezvoltată bazată pe principiile cuplajului de schimb Heisenberg. Un electron individual este ca un magnet cu un pol nord și un pol sud care se poate orienta în sus sau în jos. Direcția polului - indiferent dacă polul nord este îndreptat în sus sau în jos, de exemplu - este cunoscută drept momentul magnetic al electronului sau starea de rotire cuantică. Dacă anumite tipuri de particule au același moment magnetic, ele nu pot fi în același loc în același timp. Adică doi electroni în aceeași stare cuantică nu se pot așeza unul peste altul. Dacă ar face acest lucru, statele lor s-ar schimba înainte și înapoi în timp.

Rezultatele deschid calea pentru cercetările viitoare privind teleportarea cuantică care implică nu doar fotoni, și oferă mai multe dovezi pentru capabilitățile surprinzător de utile ale electronilor individuali în semiconductorii qubit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel