Fitch a scăzut ratingul pentru trei bănci din România
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Fitch Ratings a adoptat marţi acţiuni de rating în cazul în cazul a cinci bănci din România, pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19) din Europa, inclusiv revizuirea în scădere a ratingului UniCredit Bank S.A. de la ''BBB minus'' la ''BB plus", şi revizuirea perspectivelor de rating, de la stabilă la negativă, ale Băncii Transilvania (BT) şi Garanti Bank S.A., informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, au fost confirmate ratingurile pe termen lung ale Băncii Transilvania (''BB plus"), Garanti Bank S.A. (''BB minus"), Banca Comercială Română -BCR - (''BBB plus") şi ProCredit Bank SA (''BBB minus").

Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Acţiunile de rating reflectă evaluarea Fitch privind riscurile la adresa profilelor de creditare ale băncilor, rezultând din implicaţiile economice ale pandemiei. Implicaţiile extreme pentru profilele de creditare ale băncilor sunt neclare, dar Fitch consideră că riscurile înclină în sens negativ.

Scenariul Fitch indică o contractare a economiei României de 5,9% anul acesta, înainte de a reveni la o creştere de 5,3% în 2021. Totuşi, agenţia vede riscuri negative semnificative ţinând cont de evoluţia rapidă a impactului pandemiei şi de posibila extindere a măsurilor pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei.

Banca Mondială a ajutat 100 de țări în contextul pandemiei

Autorităţile române au adoptat măsuri monetare şi fiscale pentru a sprijini sectorul privat, care ar trebui să fie pozitive pentru bănci. Cu toate acestea, Fitch se aşteaptă la o slăbire a calităţii activelor faţă de precedenta evaluare, iar câştigurile să fie sub presiune din cauza reducerii activităţilor, a creşterii creditelor neperformante şi a presiunilor asupra marjei de profit.

Recent, Fitch a înrăutăţit perspectiva asociată sectorului bancar din România la negativă, iar perspectiva asupra mediului operaţional pentru băncile româneşti a fost revizuită în scădere, de la stabilă la negativă, reflectând atât presiunile legate de pandemie cât şi revizuirea perspectivei de rating a României, de la stabilă la negativă.

Ratingurile pe termen lung ale Băncii Transilvania şi Garanti Bank sunt determinate de solvabilitatea lor intrinsecă, exprimată de ratingurile lor de viabilitate. În opinia Fitch, Garanti Bank este suficient de independentă de banca mamă - Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti BBVA, rating "B plus/perspectivă negativă), iar restrciţiile interne şi ale autorităţilor de reglementare privind capitalul şi transferurile de fonduri sunt suficient de stricte pentru a permite Garanti Bank SA să beneficieze de un rating peste cel al Garanti BBVA.

Perspectiva negativă pentru mediul operaţional din România şi aşteptatele presiuni solvabilităţii intrinsece a băncilor determină perspective negative pentru ratingurile pe termen lung ale Băncii Transilvania şi Garanti Bank.

Ratingurile pe termen lung ale BCR, UniCredit Bank şi ProCredit Bank reflectă sprijinul potenţial din partea acţionarilor lor majoritari: Erste Group Bank AG ("A"/perspectiva este sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare), UniCredit SpA ("BBB minus"/perspectivă stabilă) şi ProCredit Holding AG & Co. KGaA ("BBB"/perspectivă stabilă).

Ratingul BCR este constrâns de plafonul de ţară al României - "BBB plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a ratingului suveran al României.

În opinia Fitch, Erste continuă să aibă o înclinaţie ridicată şi UniCredit SpA o tendinţă moderată pentru a-şi sprijini subsidiarele lor din România, dacă este necesar, deoarece prezenţa lor în România, unde se bucură de cote de piaţă ridicate şi de profitabilitate solidă, rămâne de importanţă strategică.

Factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce, individual sau colectiv, la acţiuni negative de rating, sunt: ratingul de viabilitate al băncilor să fie revizuit în scădere dacă ele se confruntă cu o deteriorare simultană şi semnificativă a calităţii activelor şi a profitabilităţii. Ratingul pe termen lung al BCE ar putea fi înrăutăţit dacă ratingul suveran al României şi plafonul de ţară sunt revizuite în scădere. De asemenea, ratingurile pe termen lung ale BCE, UniCredit Bank şi ProCredit Bank ar putea fi revizuite în scădere dacă sunt înrăutăţite ratingurile pe termen lung ale băncilor lor mamă, sau dacă subsidiarele devin de importanţă strategică mai redusă pentru băncilor lor mamă.

De asemenea, factorii care ar putea duce, individual sau colectiv, la acţiuni pozitive de rating, pentru BCR ar fi o revizuire în creştere a ratingului suveran al României şi al plafonului de ţară. De asemenea, o îmbunătăţire a calificativelor UniCredit Bank şi ProCredit Bank ar necesita o revizuire în creştere a ratingurilor băncilor lor mamă şi menţinerea importanţei strategice pentru băncile lor mamă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel