Fisuri în castelul de cristal Swarovski. De ce imperiul riscă să se surpe
21 aug, 14:56, de  Oana Pavelescu
Pentru mai mult de 100 de ani, Swarovski a șlefuit cristale în cele mai variate și imaginabile forme, de la delfini cristalini până la stilouri încrustate sau carcase strălucitoare de telefon. Un răsfăț destul de ieftin care nu costă mai mult de câteva sute de dolari.
Swarovski împlinește 125 de ani de la inființare
Swarovski împlinește 125 de ani de la inființare


 Zorzonelele lui Swarovski au invadat cele mai îndepărtate colțuri ale lumii în timp ce a oferit familiei care le-a creat o viață mai mult decât confortabilă dar și populației orașului elvețian Wattens, acolo unde compania își are sediul.

Însă, la aniversarea celor 125 de ani de la înființarea companiei, sunt puține motive de bucurie. Profitul va încasa o mare lovitură în acest an, prăbușindu-se cu o treime adică ajungând la 2 miliarde de dolari. Managementul companiei a anunțat concedierea a 6.000 de oameni iar familia riscă să cedeze o parte din control asupra firmei în favoarea noului CEO care plănuiește o posibilă listare pe bursă sau un partener strategic, conform Bloomberg.

Fisurile din palatul de cristal 

Crăpăturile din regatul de cristal au expus fisuri adânci în familia Swarovski, care este formată din peste 200 de membri, mulți dintre ei fiind răspândiți între Austria și Elveția. De aici, pe malul lacului Zurich, compania își îndeplinește principalele funcții corporative sub conducerea CEO Robert Buchbauer, el însuși membru al clanului. Pentru rudele sale și locuitorii din Wattens care se opun revizuirii radicale, Buchbauer are un mesaj dur: ”riscați să fii măturat de forțele pieței pe care Swarovski a ales să le ignore prea mult timp”.

„Este foarte dureros pentru toată lumea, dar trebuie să facem pașii pe care ar fi trebuit să-i facem cu ani în urmă”, a declarat Buchbauer, 54 de ani. În viitor, Swarovski se va concentra pe produse de calitate superioară, cu designuri unice, mai degrabă decât să încerce să ofere totul pentru toată lumea el a spus. „Cristalele Swarovski pe un tricou de 10 euro nu aduc profitabilitatea noastră și ne rănesc imaginea mărcii noastre.”

Celebra Tiffany înregistează pierderi istorice. Cum vrea să se redreseze

Extinderea rapidă a dus afacerea de la una locală în austria la  covoarele roșii din lume și la buticurile de pe cele mai importante străzi comerciale ale lumii. Însă schimbarea tendințelor consumatorilor nu au fost luate în seamă de familie astfel că pierderile au început să își facă simțită prezența. Pandemia nu a făcut decât să amplifice criza, înregistrând pierderi în rețeaua extinsă de buticuri Swarovski, din centrele comerciale și aeroporturile acum pustii, din întreaga lume.

Compania Swarovski iregistrează la ora actuală 30.000 de angajați care produc o gamă largă de podoabe, de la suporturi de lumînări, ochelari de soare sau rame de ceas încrustate cu cristale.

În anii 60 și 70, celebritățile de la Hollywood, precum Marilyn Monroe la Audrey Hepburn, au purtat rochii și bijuterii împodobite cu cristale Swarovsy. Compania a colaborat cu mari creatori de odă precum Karl Lagerfeld sau artiști precum Salvador Dali sau arhitecți avangrdiști precum Daniel Liberskind.

Dar, în ciuda apartenenței sale cu lumea strălucitoare a modei și celebrităților, majoritatea produselor costă sub 100 de euro. Acest lucru plasează Swarovski în segmentul luxului pentru piața de masă.

Cea mai mare problemă a diamantelor: devin ieftine

Tendințele consumatorilor 

După ani de extindere exuberantă, Buchbauer spune că Swarovski trebuie să se reorienteze și să învețe că mai puțin înseamnă mai mult. Aceasta înseamnă ieșirea din afacerea cu ridicata a marjei mici, unde concurența mai ieftină din Egipt sau China a redus profitul. Dacă Swarovski dorește să supraviețuiască, trebuie să ofere articole mai puține, dar mai exclusiviste, sub propria sa marcă și să reducă rețeaua de 3.000 de buticuri, spune CEO. Viziunea lui Buchbauer pentru noul Swarovski este să vândă produse lucrate mai atent, adaptate gusturilor consumatorilor, o schimbare pe care o preconizează că va dura 2-3 ani pentru a o executa.

Companiile de familie cu produse de lux s-au străduit să rămână independente, de genul casei de bijuterii Bulgari sau a specialistului în cașmir, Loro Piana, căutând adăpost într-un conglomerat multinațional precum LVMH. Alții, precum compania Moncler specializată pe îmbrăcăminte de iarnă de înaltă calitate sau Canada Goose Holdings Inc. Salvatore Ferragamo SpA, au vândut acțiuni publicului, ușurându-le accesul la capital.

O celebră casă de bijuterii vinde... obiecte de uz casnic

Planurile lui Buchbauer au întâmpinat o opoziție dură din partea celorlalți membri ai familiei, care îl acuză că a provocat daune ireversibile pentru componentele de afaceri ale Wattens. În timp ce criticii săi recunosc că firma are nevoie de o revizuire, ei spun că reducerile sunt prea profunde.

"Familia Swarovski este șocată", a declarat Paul Swarovski, membru al uneia dintre ramurile austriece ale familiei, într-un interviu. „Există încă o mulțime de oportunități de a vinde miliarde de componente de cristal de înaltă calitate în întreaga lume, iar Robert Buchbauer trebuie să vină cu idei despre cum să câștige acești clienți, mai degrabă decât să închidă lucrurile și să concedieze lucrători experți.”

Dacă Buchbauer va reuși să-și urmeze planul este încă neclar. Detractorii săi spun că are nevoie de aprobarea unei adunări a acționarilor, ceea ce poate fi greu dat fiind fisura din interiorul familiei. Buchbauer susține că are sprijinul necesar din partea părților interesate.

Impactul social în Austria

În Wattens, există o îngrijorare din ce în ce mai mare din cauză că 1.800 din 4.800 de locuri de muncă locale sunt puse în pericol. Într-o parte a Austriei care se bazează foarte mult pe turism, Swarovski a promis de mult timp locuri de muncă bine plătite pentru muncitori calificați. Ocuparea forței de muncă la imperiul de cristal a însemnat un salariu bun, cu avantaje de la îngrijirea gratuită a la locuințele companiei și la împrumuturi subvenționate.

„Este un șoc masiv pentru noi aici, iar multe familii vor simți durerea crizei în următoarele luni”, a declarat primarul Wattens, Thomas Oberbeirsteiner. Din cauza profiturilor în scădere de la Swarovski, orașul pierde venituri de 2 milioane de euro în acest an și trebuie să-și reconsidere investițiile planificate, de la bazinele publice la drumuri, a spus edilul.

Conflictul care face ravagii la Swarovski coincide cu schimbarea tendințelor în comportamentul consumatorilor. Cumpărătorilor de astăzi le place să amestece designeri de ultimă generație cu alternative de modă rapidă, adesea în detrimentul jucătorilor de marcă. Creșterea rapidă a comerțului electronic a diminuat relevanța magazinelor fizice și a comercianților terți, tendință care scapă companiei Swarovski. 

Cadou excentric de Crăciun? Încercați Lego din argint încrustat și lemn de nuc

Apoi, există impulsul către produse premium și nume  recunoscute, în special în China. Richemont a achiziționat compania Buccellati din Italia pentru a-și extinde portofoliul de bijuterii de top, care include și Van Cleef & Arpels. LVMH a acceptat anul trecut să achiziționeze Tiffany & Co. pentru 16 miliarde de dolari, ridicând unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piața de bijuterii, care rămâne încă extrem de fragmentat.

Dacă Swarovski dorește să aibă un viitor și să-și păstreze statutul de marcă recunoscută la nivel mondial, trebuie să facă acum reduceri dureroase, chiar dacă riscă să stârnească scandal în familia transalpină, a spus Buchbauer.

„Veștile proaste creează întotdeauna multă emoție”, a spus CEO-ul. „Dar până la urmă este vorba despre supraviețuirea pe termen lung a acestei afaceri.”

Ştiri Recomandate

VACCINUL anti-covid poate face RĂU! Pericolul este REAL

Oamenii de știință de la University of California, San-Francisco, au avertizat că patru vaccinuri adenovirus...

Oamenii din această țară riscă închisoare dacă refuză purtarea măștii

Etiopienii riscă până la doi ani de închisoare dacă încalcă în mod deliberat restricţiile care vizează limitarea...

WhatsApp a pregătit o SURPRIZĂ pentru utilizatori

Reţeaua de socializare Facebook Inc a anunţat joi că aplicaţia sa de mesagerie WhatsApp va oferi posibilitatea...

ANRE a aprobat! Racordare gratuită la reţeaua de electricitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, în comitetul de reglementare de miercuri, ordinul...

Tătaru a vorbit despre SALARIILE medicilor pentru anul viitor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat joi că susţine ca anul viitor întregul personal din spitalele publice să...

Covid-19. Avertisment în Germania: Virusul își face de cap!

Situația devine ”extrem de gravă” în Germania pe fondul revenirii în forță a epidemiei de covid-19, a avertizat...

COVID-19. Elveția a ales altă soluție! Populația trebuie să știe

Preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommaruga, a făcut joi apel la ''responsabilitatea individuală'' a populaţiei în faţa...

Deutsche Bank, în DIFICULTATE? A început să vândă

Deutsche Bank AG este în negocieri pentru vânzarea diviziei de servicii IT Postbank Systems, au declarat pentru...

Franța cere companiei Engie să spună PAS contractului cu SUA

Guvernul de la Paris a cerut grupului energetic francez Engie să amâne semnarea unui contract ce prevedea importuri...

China, mesaj către SUA: Ne opunem şi răspundem în funcţie de evoluţia situaţiei

China a criticat joi o posibilă vânzare de arme americane către Taiwan, estimată la circa 1,8 miliarde de dolari, şi...

Poți cumpăra vaccin anti-covid. De unde și cât costă. Care sunt riscurile

China a fost prima țară care a anunțat că are un vaccin la mijlocul anului 2020, un vaccin care este produs de...

Cîțu a ÎMPRUMUTAT 775,8 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 775,8 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de...

The Economist: Analiză optimistă pentru economia României

Matthew Sherwood, senior Europe economist, în cadrul diviziei Intelligence a revistei britanice The Economist, a...

Adidas se "desparte" de Reebok

Producătorul german de echipamente sportive Adidas AG intenţionează să îşi vând divizia Reebok, informează un...

Școala online. Libere plătite părinților care stau acasă. Variante analizate

Un proiect de OUG care aduce modificări pe actuala ordonanță 147/2020 pentru părinții ai căror copii urmeză online...

BNR: Leul s-a apreciat ușor în raport cu EURO

Moneda naţională s-a apreciat uşor joi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la...

CFR Călători: Transportul feroviar trece la ora de IARNĂ

CFR Călători informează că, începând din 25 octombrie 2020, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va...

GCS. TOATE RECORDURILE, depășite: îmbolnăviri, ATI, decese

Bilanțul transmis de Grupul de Comunicare Strategică arată depășirea tuturor recordurilor de până acum.

A fost descoperit cel mai mare zăcământ de aur din lume

Reprezentanții companiei Polyus PJSC, cel mai mare producător de aur din Rusia, a declarat că zăcământul său...

Noi REGULI. De la 1 ianuarie acești cetățeni nu vor mai putea intra în Marea Britanie

Marea Britanie va introduce de la 1 ianuarie noi reguli prin care va interzice intrarea pe teritoriul său a...

S-a aflat cum poate fi oprită boala COVID-19. Descoperire de ultimă oră

O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea din Bristol, a identificat ceea face ca SARS-CoV-2...

Românii au început cumpărăturile pentru Crăciun

Românii îşi vor creşte bugetul de cumpărături în acest sezon de iarnă cu 3%, iar 5% dintre ei au trecut deja la...

PARCĂRILE din SECTORUL 3. Nou REGULAMENT

Un proiect privind un nou regulament de gestionare a locurilor din parcările de reşedinţă de pe raza Sectorului 3,...

Ajutor de șomaj. Cum și cât primești

În actuala situație în care pandemia afectează, pe lângă sănătatea fizică a societății, și economia, multe firme...

CNPP: Când poate solicita soţul supravieţuitor PENSIA de urmaş

Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi sotului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea...

Analiști: Creșterea punctului de pensie cu 40% trebuie evitată. Explicații

Analiștii economici sunt de părere că majorarea punctului de pensie cu 40% trebuie evitată. Aceștia motivează...

Descoperire BOMBĂ! NASA a aflat TOTUL

Agenția spațială a publicat câteva detalii despre cea mai recentă descoperire despre care spune că va „contribui la...

Locurile de munca AU DISPĂRUT! Americanii au găsit SOLUȚIA

Economia trece printr-o perioadă dificilă iar viitorul este incert însă aceasta nu îi descurajează pe americani, în...

În plină criză a turismului, crește capacitatea de cazare

Capacitatea de cazare turistică a crescut, la 31 iulie 2020 comparativ cu perioada similară din anul anterior, cu...

Granturi de până la 150.000 €, pentru capital de lucru, accesibile de azi. Ce firme pot aplica

Granturile pentru capital de lucru pot fi accesate începând de joi, de la ora 10:00, anunţă Ministerul Economiei,...

Kurtzarbeit sau reducerea unilaterală a timpului de lucru. Cum afectează vechimea

Kurzarbeit, care în germană înseamnă program scurt de lucru, este reglementată prin OUG 132/2020, și este o masură...

Tinerii îşi pierd încrederea în democraţie. Studiu Cambridge

Încrederea şi gradul de satisfacţie în democraţie se confruntă cu cel mai puternic declin în rândul persoanelor cu...

Experții au PREZIS! Peste 5 ani ne vom CONFRUNTA cu altă PROBLEMĂ

Un studiu al Forumului Economic Mondial a constatat că roboții vor înlocui oamenii la locul de muncă cu prelucrarea...

DESCOPERIRE miraculoasă în Peru! Cercetătorii, în EXTAZ

O nouă geoglifă (ansamblu de motive trasate pe sol, pe distanţe lungi, vizibile doar din aer) veche de peste 2000 de...

COVID-19. Testarea vaccinului de la AstraZeneca. Voluntar, decedat

Autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunţat miercuri că un voluntar într-un test clinic al...

PREMIERĂ în Europa: Spania a atins un MILION de cazuri de COVID-19

Spania a devenit oficial miercuri primul stat membru UE care atinge pragul de un milion de cazuri de noul...

Testare în masă. Care este părerea președintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că România nu are capacitatea de testa într-un număr foarte mare a...

Uber oferă un miliard de dolari pentru platforma Freenow

Grupul american de ridesharing Uber Technologies Inc a oferit peste un miliard de euro pentru a cumpăra platforma de...

Pensionare mai devreme cu 13 ani pentru o nouă industrie

La Senat se află în dezbatere o propunere legislativă prin care se dorește reducerea vârstei de pensionare pentru...

Klaus Iohannis a recunoscut: Nu-mi doresc acest lucru

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că nu îşi doreşte ca Bucureştiul să intre în...

Covid-19. Nelu Tătaru a explicat ce se va întâmpla în continuare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, la Cluj, că nu se impun măsuri suplimentare deocamdată în...

Altă NENOROCIRE pe capul Chinei. O problemă GRAVĂ

China este amenințată de o nouă problemă ecologică - țara trebuie să prelucreze anual 26 milioane tone de...

Date NOI privind desfășurarea CURSURILOR în Scenariu 3

Cele 2.169 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3 (online), iar cele de 5.007 în...

Coronavirus: Israelul a reuşit să controleze al doilea val al pandemiei

Israelul a reuşit să controleze al doilea val de coronavirus, cu o nouă zi de contagieri moderate - circa 1.000 - şi...

ÎMBULZEALĂ în plină pandemie. Deschiderea mall-ului de la Brașov, ENIGMĂ și CRUCI

Deschiderea mall-ului de la Brașov, eveniment cu fast pentru unii, dar cu nedumeriri pentru alții. Cum au uitat...

Curs valutar | Actualizat la 22-10-2020
EUR flag1 EUR = 4.8730 RON
USD flag1 USD = 4.1185 RON
GBP flag1 GBP = 5.3917 RON
CHF flag1 CHF = 4.5396 RON
AUD flag1 AUD = 2.9234 RON
DKK flag1 DKK = 0.6548 RON
CAD flag1 CAD = 3.1317 RON
HUF flag1 HUF = 0.0134 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4456 RON
SEK flag1 SEK = 0.4690 RON
XAU flag1 XAU = 253.9661 RON
Monede Crypto
1 BTC = 53378.56RON
1 ETH = 1709.10RON
1 LTC = 226.81RON
1 XRP = 1.07RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.16%
6 luni: 2.18%
12 luni: 2.17%
EURIBOR:
3 luni: -0.5070 %
6 luni: -0.4980 %
12 luni: -0.4710 %