Fiat Chrysler face o propunere greu de refuzat pentru Renault
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Uzină Fiat Chrysler
Uzină Fiat Chrysler
Fiat Chrysler (FCA) a făcut o propunere "de fuziune transformativă" grupului Renault, a anunţat luni producătorul auto italo-american, într-o tranzacţie pe bază de schimb de acţiuni, care va crea al treilea lider global şi va ajuta la rezolvarea unora dintre slăbiciunile Renault şi Fiat, transmite Reuters. 

Propunerea FCA, finalizată în timpul discuţiilor de noaptea trecută cu Renault, este discutată la reuniunea Consiliului de Administraţie al Renault, de luni dimineaţă. 

Tranzacţia va crea al treilea producător auto global, cu vânzări anuale de 8,7 milioane de vehicule şi o prezenţă solidă în regiunile cheie, care va genera economii anuale de aproximativ cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari), se arată într-un comunicat al FCA. 

În urma fuziunii, Fiat Chrysler şi Renault vor înfiinţa o companie holding listată în Olanda. După plata unui dividend special de 2,5 miliarde de euro acţionarilor FCA, fiecare grup va deţine 50% din noile acţiuni ale entităţii combinate. 

Sâmbătă, publicaţia britanică Financial Times (FT), a informat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că producătorii cei doi negociază o alianţă cuprinzătoare, iar cele două companii încearcă să-şi unească forţele pentru a face faţă schimbărilor structurale cu care se confruntă industria auto pe plan global. 

Citește și: Reguli draconice impuse de UE pentru emisiile mașinilor

Capitalizarea de piaţă combinată a Fiat Chrysler şi Renault este de aproximativ 33 miliarde euro (37 miliarde dolari). Un potenţial acord ar determina Fiat Chrysler să se alăture în viitor alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, susţine FT. 

Compania combinată rezultată în urma fuziunii dintre Renault şi FCA ar urma ulterior să demareze noi achiziţii care i-ar extinde afacerile în lupta pentru dominaţia mondială cu rivalii Volkswagen şi Toyota, afirmă FT. 

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi. 

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel