F35. Cele mai scumpe avioane de luptă devin și mai scumpe?
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
F-35 și F-16. Următorul avion de luptă ar putea fi o combinație între caracteristicile celor două aeronave.
F-35 și F-16. Următorul avion de luptă ar putea fi o combinație între caracteristicile celor două aeronave.
Având un cost total estimat de 1,6 trilioane de dolari, proiectul F-35 Lightning este cel mai scump program de înarmare derulat vreodată, aeronavele F-35 fiind ''burdușite'' de tehnologie. Totuși, pentru o gamă largă de misiuni de rutină, armata SUA ar avea nevoie și de avioane care să dispună doar de tehnologie modernă, nu de una ultra-sofisticată.

Gândit ca un avion de luptă multirol, de generația a 5 a, F-35 trebuia să fie o soluție accesibilă pentru armata SUA, care să poată să înlocuiască legendarul avion F-16. Însă costurile exorbitante ale proiectului împiedică Washingtonul să facă din F-35 cel mai utilizat avion de vânătoare din rândurile armatei americane.

În prezent costul oficial unei ore de zbor este estimat la 36.000 de dolari, însă Lockheed-Martin a asigurat că această sumă va fi redusă la 25.000 de dolari, dar numai dacă i se va atribui un contract de întreținere exclusiv, relatează nbcnews.

Dacă adăugăm și problemele cu uzura prematură a motorului, care scad disponibilitatea aeronavelor la 69%, ne este clar de ce Pentagonul caută soluții pentru un nou avion pe care să se bazeze în deceniile următoare.

O aeronavă de generația 4,5

Statele Unite nu pot abandona proiectul G-35. Deja o măsură intermediară a fost luată prin reducerea numărului total de aeronave ce vor fi achiziționate, de la 1.763 (cât era preconizat inițial) la 1.050 de unități, precizează publicația Opex360.

Citește și: Teheranul, păcălit ca în curtea școlii cu imagini prin satelit vechi

Soluția Pentagonului este un program care să îmbine ce este mai bun din fiecare program, un 'hibrid' între F-35 și F-16, rezultatul  fiind o aeronavă cu un sistem electronic de la bord (avionică) de ultimă generație, ușor de actualizat și având caracteristici stealth de nivel inferior. Tehnologia de care va dispune aeronava nu va fi de generația a 5 a, dar va fi îndeajuns de modern pentru a face față misiunilor de luptă actuale, putându-se vorbi de un avion de generație 4,5.

Pentagonul vrea să nu mai repete greșelile programului F-35, unde s-a dorit dezvoltarea a prea multor tehnologii inovative, crescând prețul și timpul necesar proiectului. Se dorește astfel o simplificare a programului, noua aeronavă trebuind să înglobeze doar una sau două inovații majore, iar conceptul de avion ''3 într-unul'', care a crescut foarte mult costul proiectului F-35, este posibil să fie reanalizat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel