Exxon Mobil a fost ELIMINATĂ! Ce s-a întâmplat cu gigantul petrolier
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Prețurile petrolului au crescut luni, susținute de optimismul cu privire la vaccinările COVID-19, un pachet de stimulare SUA și o activitate în creștere a fabricilor din Europa, în ciuda restricțiilor cauzate de pandemie.
Prețurile petrolului au crescut luni, susținute de optimismul cu privire la vaccinările COVID-19, un pachet de stimulare SUA și o activitate în creștere a fabricilor din Europa, în ciuda restricțiilor cauzate de pandemie.
Gigantul petrolier Exxon Mobil, care începând din 1928 se numără printre cele 30 de mari companii care formează indicele bursier Dow Jones Industrial Average, a fost eliminată începând de marţi din acest index al blue-chip-urilor, fiind înlocuit de producătorul de software pentru companii Salesforce.com, informează DPA.

Exxon Mobil era cel mai vechi membru al indicelui Dow Jones şi la începutul anilor 2000 era cea mai valoroasă companie americană, atingând o valoare de piaţă de peste 400 miliarde de dolari în 2011. Însă în 2012 grupul informatic Apple a devansat Exxon, iar ulterior o mare parte a companiilor din tehnologie a făcut acelaşi lucru.

Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră

La începutul acestei luni, Apple a devenit prima companie americană care a ajuns la o valoare de piaţă de peste 2.000 de miliarde de dolari. În schimb, valoarea de piaţă a Exxon a coborât la 175 de miliarde de dolari.

Odată cu ieşirea Exxon Mobil din indicele bursier Dow Jones, companiile din sectorul energiei vor mai reprezenta doar 2% din indicele bursier, comparativ cu un sfert în anii 1980, o dovadă a faptului că petrolul joacă în prezent un rol mult mai mic în economia americană comparativ cu situaţia din urmă cu 50 de ani.

Alături de Exxon Mobil, au fost eliminate din indicele Dow Jones şi producătorul de armament Raytheon şi grupul farmaceutic Pfizer, fiind înlocuite cu Salesforce, compania biofarmaceutică Amgen şi conglomeratul Honeywell.

Ultima dată când au fost adăugate trei companii în indicele Dow Jones a fost în urmă cu şapte ani, când Visa, Goldman Sachs Group şi Nike au înlocuit Bank of America, Hewlett-Packard şi Alcoa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel