Britanicii au prea multe locuri de muncă vacante
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Britanicii au prea multe locuri de muncă vacante
Britanicii au prea multe locuri de muncă vacante
Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a depăşit nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19), în perioada aprilie - iunie 2021, în special în industria ospitalităţii şi în retail, transmit BBC şi Reuters.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada aprilie - iunie 2021 erau disponibile 862.000 de locuri de muncă, cu 77.500 mai multe decât în primele trei luni din 2020.

Numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat, de asemenea, în iunie, înregistrând cel mai semnificativ avans de la debutul pandemiei. Potrivit datelor ONS, pe statele de plată ale companiilor britanice erau cu 356.000 mai mulţi salariaţi în iunie. În total, numărul angajaţilor a urcat la 28,9 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus. Totuşi, numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice rămâne cu 206.000 sub nivelul de dinaintea pandemiei.

"Piaţa muncii îşi continuă redresarea, a crescut din nou în iunie semnificativ numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată. Totuşi, nivelul este sub cel de dinaintea pandemiei, multe persoane rămânând în schema de sprijinire a locurilor de muncă", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

UE va accelera procedurile juridice împotriva Regatului Unit. Află MOTIVUL

De asemenea, în perioada martie - mai 2021, rata şomajului a scăzut la 4,8% în Regatul Unit, de la 5% în perioada decembrie 2020 - februarie 2021, în tip ce analiştii se aşteptau la 4,7%.

Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 2,40 milioane la 31 mai 2021, de la aproape cinci milioane la începutul anului. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

Prin acest program s-au plătit salarii pentru 8,9 milioane de salariaţi în perioada de vârf din mai 2020.

"Anticipăm că rata şomajului va urca la aproximativ 5,5% în iarnă, în urma încheierii schemei, aproximativ unu din 10 beneficiari ar putea să nu se întoarcă la locul original de muncă", a explicat Yael Selfin, economist şef la KPMG UK.

Datele publicate joi arată că, în perioada mai 2020 - mai 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a salariilor din 2000, când a început publicarea datelor, deşi statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute.

Câştigurile săptămânale medii în perioada martie - mai 2021 au urcat cu 7,3% faţă de anul anterior, peste estimările analiştilor.

Banca Angliei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaţilor vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Guvernul speră ca economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel