Expert israelian. Lumea pe care o știm va înceta să mai existe
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Unii se vor putea adapta, alții nu
Unii se vor putea adapta, alții nu
Cercetătorul israelian Roey Tzezana afirmă că, nu peste mult timp, nu vor mai exista locuri de muncă pentru persoanele cu studii medii, prăpastia dintre bogați și nevoiași se va adânci și mai mult, iar creativitatea nu va salva pe nimeni. Iar toate astea se vor întâmpla mult mai rapid decât s-ar crede.

Roey Tzezana lucrează la Centrul de studii cibernetic de pe lângă Universitatea din Tel-Aviv și la Teh Humanity Centered Robotics Initiative. Într-un dialog cu jurnaliștii cotidianului Haaretz, futurologul israelian privește dincolo de viitorul imediat, apreciind, printre altele, că polarizarea de pe piața internațională a muncii va crește, iar inegalitatea dintre cumpărătorii de dispozitive inteligente, creatorii lor și oamenii care nu își pot permite acest lucru, se va adânci.

”Marea întrebare este cât de repede vor începe să dispară vechile profesii și să apară altele noi. Altfel spus, cu ce viteză pe piață se vor ivi problemele legate de crearea de joburi care să acopere cererea de specialiști cu aptitudini avansate”, expică expertul israelian.

Comentând studiile conform cărora robotizarea nu înseamnă sfârșitul lumii, pentru că oameni își vor găsi salvarea în empatie, creativitate, adaptabilitate și prin studiu permanent, Tzezana are cu totul alt punct de vedere. ”Desigur, sunt oameni care pot învăța lucruri noi la orice vârstă. Dar câți sunt ei? Majoritatea celor care au trecut de 50 de ani nutresc convingerea fermă timpul lor a trecut și că e cazul să se retragă, bucurându-se de o bătrânețe liniștită și lipsită de griji”.

Citește și Deceniul care va răsturna economia mondială. Totul va fi altfel

Pe de altă parte, futurologul susține că, în viitor, nu vor mai exista locuri de muncă pentru persoane cu studii medii. ”Este ceva care poate fi observat chiar și astăzi. O uzină unde anterior munceau 1000 de oameni, acum are nevoie de cel mult 150 de angajați cu studii de specialitate. Cei concediați se vor îndrepta spre domeniul serviciilor”, crede analistul israelian, potrivit căruia muncitorii nu vor avea nimic de câștigat de pe urma progresului, vor râmâne la periferia societății, tranformându-se într-o adevărată bombă socială.

Iar acesta nu este decât începutul, avertizează Tzezana. Peste câțiva ani, ne vom apropia de lumea unde mașinile vor lucra ”cot la cot” cu oamenii, după care vor deveni mai inteligente decât creatorii lor. ”Iar atunci, trendurile și prognozele nu vor mai avea nici o noimă. E greu de estimat ce se va întâmpla pentru că nu omenirea nu a mai trăit niciodată o astfel de situație”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.


pixel