Execuție bugetară. Alexandru Nazare: Este în continuare nevoie de disciplină
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare
Execuția bugetară din primele patru luni ale anului 2021 continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului și validează prognozele de creștere economică ale instituțiilor internaționale, scrie ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, precizând că ”este în continuare nevoie de disciplină”. El face apel ”la toți ordonatorii de credite să mențină o atitudine prudentă în ceea ce privește volumul cheltuielilor bugetare”.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, precizează ministrul, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiții. Cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creșterii semnificative a cheltuielilor de investiții, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB față de primele patru luni ale anului 2020, subliniază Nazare.

Venituri și cheltuieli

În perioada ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 118,39 miliarde lei, cu 20,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, menționează oficialul în postarea sa. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive, cele mai pronunțate înregistrându-se în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene și impozitelor pe proprietate.

Cheltuielile pentru investiții în primele patru luni ale anului au fost în valoare de 13,13 miliarde lei, în creștere cu 3,17 miliarde lei (+31,8%) comparativ cu perioada similară a anului trecut (9,96 miliarde lei). Mai mult de jumătate din acestea au fost finanțate din fonduri externe nerambursabile. Execuția BGC în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde lei (1,18% din PIB), în scădere cu 6,12 miliarde lei față de deficitul de 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB), înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020.

Citește și Alexandru Nazare: Suntem în direcția bună, NU înseamnă că am ajuns acolo

Măsurile cu caracter excepțional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat, generând plăți cu caracter excepțional în valoare de 4,91 miliarde lei, menționează, în încheiere, ministrul Finanțelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel