Eveniment DC Business: Ministrul Anton Anton: Nu putem vorbi despre strategia energetică așa, ca o feudă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Strategia este o chestiune vie. strategia trebuie privită ca un element dinamic, în caz contrar, înseamnă că nu am înțeles nimic din dezvoltarea României. Am încercat să dezvoltăm o strategie în care să nu dăm tot felul de elemente inutile, în care să preluăm tot ce este bun din ceea ce s-a făcut și în care să încercăm să înțelegem în ce direcție trebuie să mergem înainte, a declarat ministrul Anton Anton, la seminarul dedicat energiei românești. 

Pe baza acestei strategii, diferite instituții și firme și-au elaborat propriile strategii. Strategia are niște capitole mari, niște cărămizi mari la bază, și anume analizează un context global european, stabilește niște obiective fundamentale, determinând niște politici energetice, un program de investiții strategice, crează cadrul decizional și, ca orice strategie, pleacă de la o viziune.

O viziune care nu e complicată deloc, nu e sofisticată, și anume creșterea sectorului energetic în condiții de sustenabilitate, ca parte a procesului de dezvoltare a României. E foarte simplu. Obiectivele fundamentale sunt în număr de opt. În primul rând vrem energie curată, asociată cu eficiență energetică, pentru că dacă nu ne procupă cum se consumă energia, cât de eficientă este, nu am făcut nimic. Vrem o protecție a consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice, vrem o piață a energiei competitivă, vrem modernizarea sistemului de guvernanță energetică și aici suntem departe de a atinge un sistem solid și așezat.

Vrem, și este pentru prima dată când se introduce într-o strategie, creșterea calității învățământului și inovării energiei și formarea continuă a resursei umane. Degeaba construim termocentrale, degeaba facem unitățile 3 și 4, degeaba modernizăm termocentrale și construim noi hidrocentrale, dacă nu avem cu cine să le exploatăm.

Criza forței de muncă

Astăzi, criza de forță de muncă în domeniul energetic este foarte mare. Și ca să vă dau un exemplu, în momentul în care am ajuns ministru al energiei, ministerul aproba bugetele companiilor la care este acționar și m-am uitat peste bugetele respective, unde nu era prevăzut nimic de atragere de personal sau de calificare, sau de încercare de a aduce orice fel de personal. Pentru că nu este vorba numai de ingineri, este vorba despre toate tipurile de personal.

Și atunci le-am spus luați bugetele înapoi și veniți cu ele când veți avea acest capitol completat. Multe dintre companiile energetice, spre cinstea și onoarea lor, au înțeles și au venit cu, spre exemplu, prevederi de învățământ dual. La începutul anului acesta, am fost la ENEL

Nu putem vorbi despre strategia energetică așa, ca o insulă, ca o feudă. Dar noi nu suntem o feudă, suntem parte a unui context regional și european. România astăzi este furnizor de securitate regională și aș vrea ca în viitor să fie mai consolidată această poziție. Și, de asemenea, vrem să creștem aportul României pe piețele europene, desigur prin valorificarea resurselor primare naționale. Deci asta sunt obiective

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel