Este oficial! Primim de 3 ori mai mulți bani
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Triplarea sprijinului pentru întreprinderile româneşti
Triplarea sprijinului pentru întreprinderile româneşti
Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Andrew McDowell, a declarat joi, la Bucureşti, că Grupul Băncii Europene pentru Investiţii îşi triplează sprijinul pentru întreprinderile româneşti, de la 500 milioane euro până la 1,38 miliarde euro.

"Ceea ce sărbătorim astăzi este practic o triplare a puterii de foc pe care o punem la dispoziţia economiei româneşti, în beneficiul IMM-urilor, de la aproximativ 500 milioane euro până la 1,38 milioane euro, cu capacitatea de a sprijini 5.000 de IMM-uri româneşti. Grupul BEI lucrează în România de 25 de ani. De-a lungul acestei perioade a oferit o finanţare totală de aproximativ 15 miliarde euro pentru 300 de proiecte. În ultimii cinci ani investiţiile noastre în România au crescut, ajungând la o finanţare medie de un miliard de euro pe an şi o treime din această sumă merge către IMM-uri. Anul acesta suntem pe cale să atingem un rezultat similar şi între Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii ne aşteptăm să oferim o finanţare de peste un miliard de euro către economia românească în acest an. Iniţiativa pentru IMM-uri combină fondurile structurale cu alte resurse ale UE şi BEI pentru a pune la dispoziţie împrumuturi pentru 5.000 de IMM-uri româneşti în condiţii mai bune, contribuind la crearea de locuri de muncă foarte necesare în sectorul privat. Acest lucru a funcţionat deja foarte bine în ultimul an, motiv pentru care acum majorăm dimensiunea iniţiativei cu mai mult decât dublul fondurilor alocate anterior", a declarat joi seara, la Bucureşti, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

BEI acordă un credit de 25 de milioane de euro pentru Universitatea Politehnică

Oficialul instituţiei financiare internaţionale a subliniat că Grupul BEI nu oferă doar finanţare, ci şi servicii de consultanţă atât pentru pregătirea, cât şi pentru implementarea unor proiecte complexe. În context, el a amintit sprijinul oferit de instituţie pentru sistemul de sănătate, unde BEI a furnizat studiile de fezabilitate pentru proiectele de spitalele regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj şi acum sprijină pregătirea documentaţiei de aplicaţie pentru fonduri structurale.

"Sperăm să avem documentaţia pentru toate cele trei proiecte până la finele lunii noiembrie şi credem că aceste proiecte sunt suficient de mature, cu siguranţă până anul viitor, să începem un proiect de evaluare pentru finanţare de la BEI. Acesta este doar un exemplu al modului în care serviciile noastre de consultanţă pot ajuta la mutarea proiectelor din faza de pregătire în faza de implementare şi în cele din urmă în faza de în care le pregătim pentru finanţare din partea BEI", a afirmat vicepreşedintele BEI.

Finanțare pentru agricultori de 1 miliard de euro

Potrivit BEI, acordurile cu instituţiile financiare menţionate urmăresc să faciliteze accesul la finanţare al firmelor româneşti, prin garanţii de 60% pentru fiecare împrumut şi prin scăderea ratelor dobânzilor percepute de bănci.

"Ca urmare a implementării cu succes a Iniţiativei pentru IMM-uri în România (SMEi), autorităţile române au alocat suplimentar 150 milioane euro din Programul Operaţional Regional, cu cofinanţare prin FEDR, ridicând bugetul FESI din cadrul iniţiativei până la 250 milioane euro. Prin această creştere şi împreună cu resursele suplimentare din partea grupului BEI şi a Comisiei Europene, până la 1,38 miliarde euro sunt disponibile pentru companiile româneşti graţie Iniţiativei pentru IMM-uri", se precizează într-un comunicat al BEI, potrivit Agerpes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel