Elveția întoarce spatele Uniunii Europene. Bruxelles-ul regretă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Elvețienii nu vor să renunțe la niște principii
Elvețienii nu vor să renunțe la niște principii
Elveţia a decis să pună capăt negocierilor privind relaţiile sale cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri, după luni de tergiversări, executivul de la Berna, pe fondul opoziţiei interne inflexibile faţă de un acord care ar fi simplificat şi întărit relaţiile Confederaţiei cu principalul său partener comercial, dar despre care aceasta consideră că i-ar fi pus în pericol politica în domeniul migraţiei, transmit Reuters şi AFP.

Vorbind într-o conferinţă de presă, preşedintele elveţian Guy Parmelin a anunţat că ţara sa 'pune capăt' negocierilor cu privire la acordul ce viza omogenizarea cadrului juridic referitor la participarea Elveţiei la piaţa unică a UE şi instaurarea unui mecanism de reglementare a diferendelor.

Guvernul de la Berna a concluzionat că se menţin diferenţe substanţiale cu UE în ce priveşte aspecte-cheie ale acordului. 'Nu sunt întrunite condiţiile pentru semnarea acordului', a transmis guvernul după o şedinţă de cabinet în care s-a discutat ieşirea din impasul de lungă durată cu Bruxellesul. 'Consiliul Federal (guvernul) a luat astăzi decizia de a nu semna acordul şi a comunicat această decizie Uniunii Europene'.

Anunţul survine după un summit desfăşurat la Bruxelles la 23 aprilie între Guy Parmelin şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care părţile nu au reuşit să-şi apropie poziţiile în problemele litigioase (salarii, libera circulaţie a persoanelor, ajutoare publice).

Acest acord instituţional ar fi 'adus o schimbare fundamentală în relaţiile dintre Elveţia şi UE', care ar fi necesitat 'un compromis important' în Elveţia, a explicat ministrul de externe Ignazio Cassis, în aceeaşi conferinţă de presă. Acordul era cerut de UE de peste zece ani, dar negocierile au început abia în 2014. Mai multe puncte au continuat să pună probleme Bernei, dar Bruxellesul a refuzat orice compromis suplimentar de la sfârşitul lui 2018.

'Regretăm această decizie, date fiind progresele realizate în ultimii ani pentru a face din acordul-cadru instituţional o realitate', a reacţionat miercuri Comisia Europeană într-un comunicat. Câmpul de aplicare al acestui acord-cadru ar fi fost limitat la cele cinci acorduri de acces pe piaţă existente (libera circulaţie a persoanelor, transporturi terestre, aeriene, obstacole tehnice la comerţ şi agricultură), ca şi la viitoare acorduri de acces pe piaţă (de exemplu în domeniul electricităţii).

Citește și Banca Naţională a Elveţiei: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute DOBÂNZI din LUME

'Obstacolul major în diferendele cu UE este interpretarea divergentă a liberei circulaţii a persoanelor. Pentru Elveţia, este vorba în mod esenţial de libera circulaţie a angajaţilor şi a familiilor lor. Pentru UE, este vorba despre libera circulaţie a tuturor cetăţenelor şi cetăţenilor Uniunii Europene', a explicat Cassis la sfârşitul lui aprilie. O preluare integrală a dreptului comunitar ar fi antrenat 'o schimbare de paradigmă a politicii privind migraţia (...), în plus, aceasta ar fi avut consecinţe asupra ajutorului social', a mai declarat el miercuri.

În 2020, Elveţia a exportat în UE bunuri în valoare de 108 miliarde de franci elveţieni (99 miliarde de euro), reprezentând 48,2% din totalul exporturilor sale. În aceeaşi perioadă, valoarea importurilor din UE a fost de 120 miliarde de franci elveţieni, adică 66,3% din total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel