Elvețienii se chinuie să deprecieze francul și nu reușesc
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Aprecierea francului amenință creșterea economică
Aprecierea francului amenință creșterea economică
Banca Naţională a Elveţiei trebuie să menţină ratele negative ale dobânzilor şi să fie pregătită să intervină pe pieţele valutare pentru a ţine sub control aprecierea monedei naţionale, a afirmat preşedintele SNB, Thomas Jordan, respingând astfel solicitările de majorare a dobânzilor, transmite Reuters.

Chiar dacă în ultimele luni activitatea economică pe plan mondiale a încetinit, creşterea economiei elveţiene ar trebui să accelereze, după stagnarea înregistrată în semestrul doi din 2018, a afirmat vineri Jordan la Adunarea Generală a Acţionarilor SNB.

Dar perspectivele privind inflaţia în 2019 şi în 2020 sunt atenuate iar situaţia pe pieţele valutare şi financiare rămâne "fragilă", ţinând cont de evoluţiile economice şi incertitudinile politice din unele ţări. "În acest context, politica noastră monetară ultra-relaxată, cu rate negative ale dobânzilor, şi disponibilitatea de a intervină pe pieţele valutare, dacă va fi necesar, rămân esenţiale şi adecvate", a afirmat preşedintele SNB.

Acesta a dat asigurări că în cele din urmă ratele dobânzilor în Elveţia vor reveni în teritoriu pozitiv. "Nu pot să vă spun acum exact când se va întâmpla", a spus Jordan, provocând hohote de râs în rândul sutelor de participanţi la Adunarea Generală a Acţionarilor SNB.

Citește și: Banca Națională a Elveției, ”de la bal la spital”

Abandonarea ratelor negative ale dobânzilor în acest moment ar afecta semnificativ economia elveţiană, as spori atractivitatea francului, ar majora şomajul şi ar duce inflaţia în teritoriu negativ, a avertizat şeful SNB.

Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare. SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel