Elon Musk, în instanță, într-un proces de defăimare
04 dec 2019 / 22:42, de  Matei Ion
Elon Musk, fondatorul constructorului de automobile electrice Tesla şi al companiei SpaceX, a declarat marţi, în deschiderea procesului din Los Angeles în care este acuzat de defăimare, că nu a avut niciodată intenţia de a-l face "literalmente" pedofil pe un speolog britanic şi a prezentat încă o dată scuze acelui om de ştiinţă, informează AFP.
Elon Musk
Elon Musk


Miliardarul sud-african a declarat în faţa juraţilor că era "enervat" în momentul în care l-a criticat pe britanicul Vernon Unsworth într-un mesaj publicat pe Twitter în vara anului 2018.

Acesta a considerat că oferta lui Elon Musk ce viza trimiterea unui submarin miniatural pentru a contribui la salvarea celor 12 tineri fotbalişti rămaşi captivi într-o peşteră inundată din Thailanda reprezenta "o acţiune de marketing publicitar".

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal au rămas blocaţi timp de două săptămâni în peşteră, înainte de a fi salvaţi în urma unei ample operaţiuni internaţionale, la care a participat şi speologul britanic.

După o dispută desfăşurată prin intermediul unor mesaje publicate online, Elon Musk a folosit pe Twitter termenul "pedofil" în expresia "pedo guy" ("tip pedofil") pentru a-l descrie pe Vernon Unsworth, în vârstă de 64 de ani, care locuieşte o parte din fiecare an în Thailanda.

Averea lui Elon Musk, măcelărită după rateul Cybetruck

"Este idiomatic, nu credeam literalmente că el este pedofil", s-a apărat marţi Elon Musk în instanţă.

Acuzaţia de "marketing publicitar" lansată de speolog a fost "un atac nejustificat în faţa unei încercări oneste de a-i salva pe acei copii", a argumentat antreprenorul sud-african. "Era insultătoare şi, deci, l-am insultat la rândul meu".

"Dispută"

În urma controverselor provocate în epocă de comentariile sale publicate pe acea reţea de socializare, Elon Musk a prezentat scuze speologului şi a şters mesajele injurioase.

Întrebat în instanţă în legătură cu motivul pentru care nu a precizat în mod clar în acele momente că nu credea cu adevărat că Vernon Unsworth era un pedofil, Elon Musk a spus că nu a crezut că era nevoie să facă acest lucru, întrucât sensul afirmaţiei sale i se părea evident. "Pentru mine, acest lucru nu necesita nicio clarificare", a adăugat el.

"M-am scuzat şi o spun din nou: îi cer iertare domnului Unsworth", a repetat Elon Musk, marţi, vizibil afectat de acest proces.

Antreprenorul sud-african este criticat adeseori pentru declaraţiile sale controversate. Mărturia lui va continua miercuri la Tribunalul din Los Angeles.

De altfel, Elon Musk s-a apărat dând asigurări că termenul "pedo guy" este o insultă folosită în mod curent în Africa de Sud, ţara în care s-a născut şi şi-a petrecut prima parte a vieţii. "Este un sinonim pentru 'moş ciudat' şi este utilizat pentru a insulta aspectul unei persoane şi comportamentul său, nu pentru a acuza acea persoană de comiterea unor acte de pedofilie", a pledat CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX într-un document depus în instanţă.

Avocatul miliardarului, Alex Spiro, a repetat acest argument marţi. A fost vorba despre "mesaje pe Twitter batjocoritoare, provocatoare, în cadrul unei dispute între doi bărbaţi", a declarat avocatul magnatului sud-african, care deţine de asemenea cetăţenia canadiană şi pe cea americană.

Răspunzând acestei explicaţii, avocaţii speologului britanici au prezentat în instanţă şi alte mesaje publicate de Elon Musk pe Twitter, considerate insultătoare.

Acest proces, în timpul căruia Vernon Unsworth urmează să îşi prezinte la rândul său propria versiune asupra faptelor, ar trebui să se încheie până vineri.

Ştiri Recomandate

Noutăți la înmatricularea auto. Proceduri simplificate

Procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru...

Evoluții negatiive la toți indicii bursiei, în primul trimesteu

Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii negative, de peste -17%, în primul trimestru al anului 2020,...

Economia României a înregistrat un declin major

Economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru,...

O primă țară cumpără vaccinul rusesc

Ministerul Sănătăţii din Vietnam s-a înregistrat pentru a cumpăra vaccinul anti-COVID-19 produs de Rusia, a anunţat...

STAREA de ALERTĂ, prelungită până în septembrie. Reguli

Guvernul prelungește cu încă o lună, respectiv până pe 16 septembrie, starea de alertă printr-o nouă hotărâre care...

Bani de la stat. Indemnizații pentru cei afectați de pandemie

În contextul pandemiei activitatea unora a fost profund afectată din cauza restricțiilor care au fost impuse, motiv...

Teorie HALUCINANTĂ! Ce animal a răspândit COVID-19 în CHINA

Există o nouă teorie radicală despre modul în care SARS-CoV-2 este răspândit pe piețele chineze. 

Curs valutar | Actualizat la 14-08-2020
EUR flag1 EUR = 4.8344 RON
USD flag1 USD = 4.0836 RON
GBP flag1 GBP = 5.3431 RON
CHF flag1 CHF = 4.4894 RON
AUD flag1 AUD = 2.9265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6492 RON
CAD flag1 CAD = 3.0866 RON
HUF flag1 HUF = 0.0140 RON
JPY flag1 JPY = 0.0382 RON
NOK flag1 NOK = 0.4592 RON
SEK flag1 SEK = 0.4707 RON
XAU flag1 XAU = 253.5118 RON
Monede Crypto
1 BTC = 47974.30RON
1 ETH = 1739.25RON
1 LTC = 231.58RON
1 XRP = 1.20RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.99%
6 luni: 2.07%
12 luni: 2.16%
EURIBOR:
3 luni: -0.4860 %
6 luni: -0.4280 %
12 luni: -0.3530 %