Egiptul se branșează la gazul israelian. Europa, direct interesată
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Israelul şi Egiptul au convenit duminică să construiască o nouă conductă între Egipt și zăcământul israelian de gaze, Leviathan, din largul Mediteranei de Est. Scopul acordului este creşterea livrărilor de gaze naturale lichefiate către Europa.

Miniştrii energiei din cele două țări, Tarek al-Mullah şi Yuval Steinitz au fost de acord să construiască un gazoduct offshore care să conecteze câmpurile de gaz Leviathan cu instalaţiile de lichefiere din Egipt", au declarat surse israeliene familiare cu negocierile, precizează Agerpres.

Proiectul vizează "creşterea exporturilor de gaze către Europa de la instalaţiile de lichefiere din Egipt şi, astfel, satisfacerea cererii tot mai mari de gaze naturale din partea Europei", au declarat aceleaşi surse.

Citește și: Un extrem de violent cartel mexican a ajuns în România VIDEO

După un deceniu de muncă şi miliarde investite, din zăcământul de gaze Leviathan, "cel mai mare proiect energetic din istoria Israelului", s-au realizat primele extracţii în decembrie 2019, ambiţia Israelului fiind aceea de a deveni o putere energetică regională.

La scurt timp după lansarea producţiei, Egiptul a anunţat primele livrări de gaze israeliene prin conducta submarină EMG care leagă oraşul israelian Ashkelon de El-Arish, în Sinai, Egipt.

Descoperit în 2010, zăcământul Leviathan, situat la 130 km în largul oraşului Haifa din nordul Israelului, conţine resurse exploatabile estimate la aproximativ 605 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit consorţiului israeliano-american care se ocupă de acest proiect.

În afara livrărilor de gaze către Egipt, Israelul participă împreună cu Grecia şi Cipru la proiectul gazoductului Eastmed, ce vizează conectarea câmpurilor de gaze offshore israeliene cu Europa.

Proiectul urmăreşte să transforme aceste trei ţări în verigi cheie ale lanţului de aprovizionare energetică a Europei, demonstrând în acelaşi timp determinarea lor în faţa Turciei, ţară interesată, la rândul ei, de zăcămintele de gaze din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel