Efect neașteptat al scumpirii aurului. Safe-urile lumii au o problemă
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Depozitarii de aur trebuie să găsească soluții
Depozitarii de aur trebuie să găsească soluții
Creșterea cererii de aur înseamnă că afacerile sunt în plină expansiune la companiile care stochează și protejează lingourile lumii. Dar prețurile record vin cu o captură: toate acele grămezi de bare galbene sunt dintr-o dată mult mai greu de asigurat.

Timp de secole, aurul a fost, și este, o țintă irezistibilă a jafurilor atât a celor reale cât și a celor fictive. Și, deși furturile la scară mare sunt rare, acestea pot fi extrem de scumpe, scrie Bloomberg.

După unul dintre cele mai celebre jafuri, cel din 1983 din aeroportul Heathrow, când au fost furate 3 tone de aur, Lloyd’s din Londra a plătit asigurarea pentru pierderea metalului prețios care la prețurile de astăzi ar valora peste 180 de milioane de dolari.

Problema este că asigurătorii impun un plafon în ceea ce privește expunerea financiară pe care o vor asuma pentru fiecare seif. Pe măsură ce prețul aurului crește - care s-a scumpit cu până la 37% în acest an - cantitatea asigurabilă pe fiecare safe se micșorează în mod natural.

Aceasta nu este o preocupare pentru deținătorii celor mai mari stocuri de lingouri, în valoare de zeci de miliarde de dolari, deoarece acele tezaure sunt prea valoroase pentru a se asigura pe deplin oricum. Băncile comerciale mari, cum ar fi JPMorgan Chase & Co. și HSBC Holdings Plc, care au unele dintre cele mai mari seifuri de aur din Londra, își asumă restul datoriei.

Prețul aurului a scăzut, leul s-a depreciat

Dar pentru alte centre de depozitare din întreaga lume, inclusiv hangarele de lângă Heathrow și safe-urile îngropate adânc în Alpii elvețieni, creșterea prețurilor aurului poate ajunge să fie necesare anumite jonglerii pentru a se asigura că valoarea aurului pe care îl dețin nu le depășește acoperirea în asigurare.

„Factorul limitativ în această afacere nu este spațiul, ci asigurarea”, spune Ludwig Karl, membru al consiliului de administrație al Swiss Gold Safe Ltd., care administrează seifurile din Alpi. „Ați putea pune tot aurul din lume într-un spațiu mare de depozitare, dar nu ați putea primi niciodată asigurarea pentru acesta.”

În general, răspunsul este să construim mai multe camere blindate, împărțind riscul și asigurându-le în mod individual. Swiss Gold Safe s-a văzut obligată să deschidă un nou seif mai devreme decât era planificat, deoarece cererea a explodat din cauza pandemiei, a mai explica Ludwig Karl.

Dar chiar și cu mai multe safe-uri-uri, asigurările rămân un factor limitativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel