Șefa FMI: Tendința economiei globale, similară cu cea din 1920
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendință similară cu cea din anii 1920, tendință ce a culminat în Marea criză economică din 1929 din cauza inegalităților și instabilității piețelor financiare, transmite site-ul publicației The Guardian .

Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) ce compară evoluțiile actuale ale economiei globale cu evoluțiile din anii 1920 au relevat faptul că tendințele sunt similare.

Deși inegalitățile economice dintre țări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul țărilor, a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogați 10% din membrii societății dețin o avuție echivalentă cu cea controlată de 50% din populație ce se află la baza piramidei.

Situația este similară la nivelul membrilor Organizației pentru Cooperare Economică (OECD), unde discrepanțele între venituri și avuție au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a declarat șefa FMI.

"În anumite privințe, aceste tendințe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol 20, când forțele gemene ale tehnologiei și integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoșii ani '20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator și catalizator a fost prăbușirea piețelor financiare americane și britanice.

Lumea traversează al patrulea val de acumulare de datorie

"Dacă acționăm și mai ales dacă acționăm împreună putem să evităm repetarea greșelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.

Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice și protecționismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizați de tensiuni sociale și volatilitate în piețele financiare.

“Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceata ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus șefa FMI, avertizând de asemenea împotriva exceselor care au dus la criza financiară globală din 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel