Ecotaxa pentru pungi din plastic, majorată la 15 bani pe bucată
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pungi de plastic
Pungi de plastic
Ecotaxa pentru pungi din plastic se majorează de la 10 bani la 15 bani pe bucată, a decis marţi Executivul, care a aprobat la propunerea Ministerului Mediului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reducerea consumului de pungi din plastic. 

"Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, şi pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură", a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

În şedinţa de Guvern de marţi, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu şi a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, una dintre principalele modificări referindu-se la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cât este în prezent, la 0,15 lei.

Citește și Guvernul adoptă Codul administrativ

Pe lângă creşterea cuantumului ecotaxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile şi compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză, care respectă standardul SR EN 13432:2002

O altă noutate importantă vizează unităţile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, în acord cu evoluţia indicatorilor de generare a deşeurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevăzuţi în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor pentru anii 2019 şi 2020, care au fost multiplicaţi cu numărul de zile calendaristice din anul de raportare.

În plus, actul normativ prevede modificarea contribuţiei de la 3% la 2% aferentă veniturilor obţinute de către deţinătorul deşeurilor, persoană fizică sau juridică, realizate din vânzarea tuturor deşeurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel