Economistul Thomas Piketty, publică un tratat de abolire a miliardarilor
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Thomas Piketty
Thomas Piketty
Economistul Thomas Piketty a dat publicității un tratat despre cum poate fi ”reparat” capitalismul.

Tratatul intitulat ”Capital și Ideologie” a apărut pe piața franceză zilele trecute.

Volumul este de fapt o continuare a ”Capitalul secolului 21”, carte care s-a vândut în 2,5 milioane de copii și a fost tradusă în 40 de limbi.

Impactul pe care l-a avut a fost unulde netăgăduit, scrie Bloomberg.

Și după 6 ani de la publicarea primului volum, există politicieni care pledează pentru redresarea distribuției inechitabile a veniturilor și averilor.

La ora actuală a devenit o obișnuiță să îi auzim pe miliardari precum Warren Buffett să pledeze împotriva unor astfel de inechități.

Noua carte a lui Piketty sugerează măsuri drastice, chiar radicale.

Oligarhii ruși își țin averile în bani gheață. Care e valuta preferată

Economistul a declarat într-un interviu acordat revistei franceze L’Obs că: ”A venit timpul să ieșim din faza în care proprietatea este sacră și să trecem dincolo de capitalis,”.

Piketty mai spune că noua sa carte abordează două neajunsuri ale precedentei, care era prea concentrată asupra economiilor occidentale și nu a oferit suficient spațiu ideologiilor politice care se află în spatele inegalității.

”Capital și ideologie” se plimbă în timp și spațiu și analizează economiile din vremurile coloniale, ale tipurilor proprietarilor de sclavi dar și a celor din regimul comunist, cât și referiri la India, China și Brazilia.

Concluzia lui Piketty este că e o greșeală să vezi inegalitatea ca fiind înrădăcinată în natură sau determinată de schimbări în tehnologie. Cauzele sale reale se regăsesc în politică și ideologie - și asta le face mai ușor de contestat.

Dar corecțiile propuse de Piketty sub bannerul „socialismului participativ” ar presupune o răsturnare dramatică pentru economiile dezvoltate ale lumii - iar succesul ideilor a fost limitat.

În noua carte, Piketty argumentează faptul că niciun acționar nu ar trebui să controleze mai mult de 10% din drepturile de vot ale unei companii, chiar dacă dețin o parte mai mare din acțiuni, mai scrie publicația franceză L’Obs.

Economistul susține un soi de capital oferit publicului. Piketty avansează noțiunea ”moștenire pentru toți” care ar garanta fiecărui cetățean francez suma de 120.00 € atunci când âmplinesc 25 de ani.

Acesta pledează pentru taxarea averii pentru a promova ideea că proprietatea unei averi care depășește o anumită sumă poate fi numai temporară. În Franța de exemplu, taxele ar varia de la 0,1% până la 90%.

”Sistemul propus de mine face posibil ca cineva să aibă câteva milioane de euro sau chiar zeci de milioane, cel puțin pentru o vreme”, a mai spus economistul pentru L’Obs, și a conchis că: ”Însă cei cu câteva sute de sute de milioane sau câteva miliarde, vor fi obligați să împartă puterea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel