Economist șef FMI: Prognozele din iunie vor fi mai pesimiste decât cele din aprilie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
 Economia mondială îşi revine mai lent decât se aştepta de pe urma pandemiei de coronavirus iar această experienţă îi va lăsa cicatrici persistente, consideră economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, transmite Bloomberg.

FMI urmează să publice, în data de 24 iunie, noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale, estimări care " foarte probabil, vor fi mai pesimiste decât cele din aprilie", chiar dacă există o incertitudine profundă cu privire la aceste prognoze, a declarat Gita Gopinath într-un mesaj video publicat vineri cu ocazia celei de-a şaptea ediţii anuale a Forumului asiatic de politică monetară.

FMI transmite un avertisment către bănci

În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracţie înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil şi un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creşterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.

"Trebuie să fim îngrijoraţi cu privire la traiectoria revenirii", subliniază Gita Gopinath, potrivit căruia amploarea crizei impune o realocare a forţei de muncă, criză care ar putea conduce la un val de falimente şi insolvenţe precum şi la modificarea comportamentului consumatorilor. "Multe din aceste variabile indică spre cicatrici semnificative", a adăugat economistul şef al FMI.

Gita Gopinath a apreciat că laudele pentru progresele rapide de pe pieţele financiare ar trebui să revină reacţiei globale rapide la pandemie, care a ajutat la reducerea problemelor de lichiditate. "Am avut reduceri foarte rapide ale dobânzilor de politică monetară, injecţii mari de lichidităţi şi acestea cu siguranţă au ajutat cu lichiditatea globală. Întrebarea este desigur cât timp vor continua şi dacă este suficient", a spus economistul şef al FMI.

În ceea ce priveşte România, în luna aprilie FMI se aştepta ca economia să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, previziunile FMI mai arătau şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel