Economia germană chiar DUDUIE! Ultimele calcule ale Bundesbank
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O evoluție suprinzătoare
O evoluție suprinzătoare
Economia germană, cea mai importantă economie europeană, este pe punctul de a recupera terenul pierdut în perioada pandemiei graţie accelerării ritmului de creştere în trimestrul al treilea, susţine Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.

Într-un raport publicat luni, Bundesbank prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere solidă în al doilea trimestru şi ar urma să accelereze în trimestrul al treilea. Ponderea mare ocupată de industrie a ajutat economia germană să treacă mai bine prin pandemie comparativ cu majoritatea economiilor importante din zona euro dependente de turism, care abia cum încep să recupereze decalajul şi deja se confruntă cu noi restricţii de călătorie pe fondul unui nou val de infecţii.

"Cu condiţia să nu existe regrese semnificative cu privire la pandemie iar blocajele de aprovizionare în sectorul manufacturier să se reducă, cel puţin gradual, ritmul expansiunii economice ar urma să fie mai rapid în timpul verii iar Produsul Intern Brut ar putea reveni la nivelul de dinainte de criză în trimestrul al treilea", a informat Bundesbank.

Deşi în raportul său lunar de conjunctură, publicat luni, Bundesbank nu face nicio referire la inundaţiile care au devastat partea de vest a Germaniei, un raport separat publicat de grupul bancar ING Groep estimează că, pe ansamblu, impactul provocat de acest dezastru natural economiei germane va fi unul limitat. Motivul este că inundaţiile din landurile Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, şi Renania-Palatinat au afectat mai degrabă micile firme de familie decât marile zone industriale.

Citește și Sinistrat: Nu te aștepți să moară în Germania cineva înecat în inundații - VIDEO

"Impactul economic total ar trebui să fie unul limitat, chiar dacă impactul asupra sectoarelor de retail şi ospitalităţii, care au suferit deja enorm în perioada carantinei, nu ar trebui subestimat", a declarat analistul ING, Carsten Brzeski. "Ironia cu acest gen de dezastre naturale este că deseori refacerea caselor şi infrastructurii ar pute avea un impact pozitiv asupra PIB-ului în viitor", a adăugat analistul ING.

Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a promis un ajutor de urgenţă în valoare de cel puţin 300 milioane de euro pentru victimele inundaţiilor şi un program de reconstrucţie în valoare de mai multe miliarde de euro pentru oraşele afectate de inundaţii.

La finele lunii aprilie, Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere pentru acest an până la un avans al PIB de 3,5%. Luna trecută însă, ministrul Economiei, Peter Altmaier, s-a arătat chiar mai optimist, apreciind că Germania ar putea înregistra în acest an o creştere economică de până la 4%. Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel