Economia Chinei grav afectată de Covid-19
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Producţia industrială a Chinei a înregistrat în primele două luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani
Producţia industrială a Chinei a înregistrat în primele două luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani
Producţia industrială a Chinei a înregistrat în primele două luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) şi măsurile stricte luate pentru a ţine sub control răspândirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondială, transmite Reuters.

Investiţiile urbane şi vânzările de retail au scăzut de asemenea semnificativ, a anunţat luni Institutul de Statistică, sporind temerile că epidemia ar putea reduce la jumătate creşterea economiei chineze în primul trimestru din 2020.

Producţia industrială a Chinei a scăzut peste aşteptări, cu 13,5%, în perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele două luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, când Reuters a început publicarea datelor. În decembrie, producţia industrială a crescut cu 6,9%.

Coronavirusul închide porțile Băncii Naționale a României

Vânzările de retail s-au diminuat cu 20,5%, faţă de un avans de 0,8% previzionat de analişti şi o creştere de 8% în decembrie, după ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele şi cinematografele.

Impactul epidemiei este sub control şi doar pe termen scurt, iar autorităţile vor întări măsurile de sprijin, pentru a atenua impactul şi a restabili creşterea activităţii economice, se arată în comunicatul Institutului de Statistică.

Exporturile Chinei au scăzut cu 17,2% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar analiştii avertizează că activitatea fabricilor ar putea să nu revină la normal până în aprilie, în tip ce redresarea încrederii consumatorilor va dura şi mai mult.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere cu 3,5% a economiei chineze în primul trimestru din 2020, de la 6% în precedentele trei luni, unii economişti avertizând că ar putea urma o recesiune.

Pe ansamblul acestui an, PIB-ul Chinei ar urma să încetinească la 5,4%, ceea ce ar reprezenta cel mai lent ritm de creştere din 1990.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel