Drepturile gravidelor 2021. CONCEDII și BANI
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Drepturile gravidelor 2021. CONCEDII și BANI
Drepturile gravidelor 2021. CONCEDII și BANI
Femeile gravide sunt privilegiate cu asigurarea în sistemul public de sănătate, chiar dacă lucrează sau nu. De această asigurare beneficiază și femeile lăuze. Inițial în ambele cazuri pot primi servicii medicale gratuite.

Toate aceste servicii medicale sunt valabile până la data de 31 martie 2021, dacă Guvernul nu va decide din nou prelungirea lor. 

Pentru a beneficia de protecţia maternităţii la locurile de muncă, drept stipulat în OUG nr. 96/2003, femeile însărcinate sau lăuzele trebuie să îşi informeze angajatorul despre situaţia lor printr-un document eliberat de medicul de familie prin care dovedește starea lor. Angajatorii trebuie să prevină expunerea gravidelor ce le pot afecta sănătatea şi securitatea, precum să nu le constrângă să facă o muncă dăunătoare sănătăţii stării lor de graviditate.

Dacă medicul de familie recomandă reducerea programului de lucru sau mutarea gravidei pe un alt post, angajatorul trebuie să ia aceste măsuri cu păstrarea salariului. 

Acest tip de concediu are o durată maximă de 120 de zile şi poate fi luat fie în întregime, fie fracţionat. Pe durata concediului de risc maternal, salariatele primesc şi o indemnizaţie lunară, în valoare de 75% din media veniturilor ultimelor şase luni.

Concediul de risc maternal este acordat în baza unui certificat medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist.

De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că salariatele gravide au dreptul la 16 ore pe lună pentru efectuarea analizelor medicale cu privire la sarcină. Pentru a putea beneficia de aceste ore libere, gravida oferă angajatorului o scrisoare medicală eliberată de medic, prin care să se adeverească că în intervalul respectiv a fost la analize, potrivit Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel