Urmărește dezbaterea live

Dramă atroce în Australia. Sute de milioane de animale au ars de vii VIDEO
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Incendiu de vegetație, fără precedent în Australia, a ucis sute de milioane de animale
Incendiu de vegetație, fără precedent în Australia, a ucis sute de milioane de animale
  • Incendiu de vegetație, fără precedent în Australia, a ucis sute de milioane de animale
Sute de incendii de vegetaţie din estul şi sudul Australiei fac ravagii în rândul populaţiilor native de animale sălbatice, care fie au murit, fie sunt intens afectate de pierderea habitatului, sete şi foame, relatează luni agenţia DPA.

În ultimele zile, imagini devenite virale în care pot fi văzuţi koala însetaţi şi epuizaţi care beau apă din sticle oferite de ciclişti sau de şoferi au generat un interes imens la nivel mondial cu privire la impactul incendiilor de vegetaţie din Australia asupra animalelor sălbatice.

''Cei mai afectaţi sunt cei pe care îi vedeţi stând pe pământ, ghemuiţi'', a declarat John Grant, purtător de cuvânt al organizaţiei Wildlife Information Rescue & Education Service (WIRES). ''Nu se vor reface deoarece au inhalat atât de mult aer fierbinte şi fum. Nu sunt morţi, dar nu vor supravieţui'', a spus el.

Până în prezent, o suprafaţă de peste 7 milioane de hectare, cât suprafaţa Cehiei, a fost mistuită de flăcări de la debutului sezonului incendiilor, în luna septembrie.

Peste 800 de milioane de animale native au fost afectate sau au murit din cauza flăcărilor din Noul Wales de Sud (NSW), statul cel mai grav afectat unde circa 5 milioane de hectare de teren au ars, potrivit profesorului Chris Dickman, ecologist la Universitatea din Sydney.


În Victoria, unde peste 1 milion de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, ''se estimează că până la 500 de milioane de animale, inclusiv specii aflate pe cale de dispariţie, au pierit deja în urma incendiilor'', a declarat reporterilor Jenny Gray, director executiv în cadrul Zoos Victoria.

Sue Ashton, director în cadrul singurului spital de koala din ţară, în Port Macquarie, a estimat că zeci de mii de koala au pierit din cauza incendiilor de vegetaţie. ''Numai în zona noastră, sute de koala au murit. Într-o zonă mică unde studiem populaţia de mult timp, 350 - sau două treimi din populaţie - au pierit'', a declarat Ashton luni pentru DPA. ''Există zeci de habitate în toată ţara în care trăieşte o populaţie mică de koala, iar mulţi dintre aceştia au fost incineraţi şi transformaţi în cenuşă'', a precizat ea.

Potrivit lui John Grant, situaţia de pe teren este ''extrem de îngrijorătoare'', organizaţia pe care o reprezintă încercând să salveze şi să trateze animalele afectate de flăcări. ''Ne confruntăm cu animale care suferă de deshidratare, epuizare şi arsuri'', a explicat el.

________________________________________________

 

________________________________________________

Voluntarii WIRES, unii dintre aceştia suferind în mod direct din cauza incendiilor, au luat în grijă mii de păsări - multe dintre ele căzute din cer din cauza epuizării şi a căldurii extreme - precum şi exemplare de cangur, wallaby, wombat, koala, veveriţă marsupială şi oposum.

''Multe mame îşi scot puii din marsupii pentru a se putea salva. Suntem îngrijoraţi pentru următoarea generaţie'', a declarat Grant adăugând că multe animale au fost eutanasiate din cauza complicaţiilor suferite în urma arsurilor.

''Nici măcar nu suntem capabili să estimăm impactul asupra animalelor sălbatice. În decembrie am primit 20.000 de apeluri telefonice pentru ajutor'', a spus el pentru DPA. ''Nu suntem o organizaţie ştiinţifică, însă pagubele şi distrugerea suferite de animale şi de habitatul lor este fără precedent'', a adăugat Grant.

Euan Ritchie, profesor de ecologie şi conservare a populaţiilor de animale sălbatice la Universitatea Deakin a spus că este ''prea devreme pentru a face un bilanţ total al deceselor în rândul speciilor''.

''Însă, având în vedere dimensiunea şi severitatea (incendiilor) şi faptul că sunt încă active în numeroase zone, speciile care erau ameninţate cu dispariţia ar fi putut fi împinse dincolo de limitele extincţiei, iar speciile relativ comune şi speciile mai abundente ar putea fi acum vulnerabile'', a explicat Ritchie.

Peste 150 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări pe Insula Cangurilor din Australia de Sud. Specialiştii în fauna sălbatică estimează că jumătate dintre animale, inclusiv koala, au murit sau vor muri.

Sam Mitchell, coproprietar al rezervaţiei Insula Cangurilor a declarat pentru Adelaide Now că incendiile de vegetaţie ar fi ucis aproximativ jumătate din
populaţia de 50.000 de koala, notează DPA.

Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu 24 de morţi şi au provocat "pagube considerabile", au anunţat duminică autorităţile australiene după o nouă zi marcată de condiţii meteorologice catastrofale.

În sud-estul Australiei, regiunea cea mai populată a insulei, a fost decretată stare de urgenţă, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane în trei state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel