Două branduri puternice s-au născut dintr-un război
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Două branduri puternice
Două branduri puternice
În anul 1920, într-un orășel mic din Germania denumit Herzogenaurach, Rudolf si Adolph Dassler gândeau primii pantofi sport din lume. Firma lor se numea Gebruder Dassler Schuhfabrik (Fabrica de pantofi a fraților Dassler) șia început în spălătoria din spatele casei mamei celor doi. 

Adi și Rudi se completau perfect, în condițiile în care primul era pasionat de design și găsea cele mai bune soluții pentru a face pantofi cât mai ușori și rezistenți, în timp ce al doilea era un extrem de bun vânzător. Astfel, în 1925, din mana celor doi frati au aparut primii pantofi cu crampoane destinați fotbaliștilor și alergătorilor.

Miliardarul care vrea să salveze pădurea Amazonului. Ce a cumpărat

Afacerea a mers foarte bine, iar încălțămintea lor a ajuns să fie folosită și în tenis și chiar să ajungă la Olimpiada de la Berlin din 1936, în picioarele americanului Jesse Owens, cel care a câștigat 4 medalii de aur la probele de alergat.

Lucrurile păreau că merg perfect, însă a venit cel de-al doilea Razboi Mondial, conflict care i-a dezbinat și pe cei doi frați. Odata cu inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial, Adi si Rudolf au inceput sa aiba viziuni diferite. Adi a dorit sa isi continue afacerea si sa vanda pantofi armatei hitleriste, in timp ce fratele sau s-a inrolat pe front. Firma lor a mai rezistat pana in 1948.

Pasiunea pentru pantofi sport nu a dispărut, însă. Adi Dassler a creat un nou brand pe care l-a numit Adidas, combinând primele litere din numele său, iar Rudi Dassler a creat Puma. Cei doi producători de echipament sportiv au pornit o luptă crâncenă, care de multe ori se ducea pe toate fronturile:

- Ambele firme le ofereau pantofi gratuiți atleților care participau la cele mai mari competiții sportive ale lumii
- În 1964 au ajuns chiar să îi mituiască pe sportivi pentru a le purta creațiile
- Au început să apară o mulțime de procese, iar reprezentanții celor doua firme și-au pierdut foarte mulți ani prin sălile de judecată
- S-au cheltuit sume imense pentru promovare, fiecare dintre cei doi frați dorind să colaboreze cu sportivi de renume și plătind extrem de bine pentru asta.

În ciuda conflictelor aprinse, timp de foarte mulți ani cele doua branduri au reușit să dețină supremația la nivel mondial. În anii '80 însă, avea să apară un al 3-lea mare jucător pe piață, care a reușit să se mențină pe prima poziție în vânzările de echipament sportiv până astăzi: Nike.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel