Urmărește dezbaterea live

Donald Trump s-a înfuriat și amenință Franța cu sancțiuni
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Donald Trump nu tolerează așa ceva
Donald Trump nu tolerează așa ceva
Parlamentul francez a adoptat definitiv un proiect de lege privind introducerea unei taxe pentru serviciile digitale, ignorând ameninţările cu represalii formulate de preşedintele american Donald Trump. Franţa este primul stat din Uniunea Europeană care introduce o astfel taxă, după eşecul introducerii la nivel european a unei 'taxe Gafa' (Google, Amazon, Facebook, Apple), care să vizeze giganţii din IT.

Taxa de 3% pe cifra de afaceri se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2019, societăţilor care realizează o cifră de afaceri din activităţile lor digitale de 750 milioane euro la nivel mondial şi de peste 25 milioane euro pe teritoriul francez. Aproximativ 30 de societăţi ar urma să fie afectate de noua taxă, printre companii numărându-se Google, Amazon, Facebook şi Apple, dar și firme europene precum Zalando şi Axel Springer, dar și grupul francez Criteo.

Donald Trump a cerut administraţiei sale să demareze o anchetă asupra proiectului de taxă franceză, un proces care s-ar putea finaliza prin introducerea de către SUA a unor tarife vamale pentru produsele franceze sau alte măsuri de represalii comerciale.

"Franţa este un stat suveran şi decide în mod suveran dispoziţiile sale fiscale şi va continua să facă acest lucru", a venit replica Parisului prin vocea ministrului Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire. El a explicat că proiectul în cauză nu face decât să restabilească justiţia fiscală având în vedere impozitele mici care sunt plătite în prezent de giganţii Internetului pentru activităţile lor europene.

Citește și Apple a plătit o amendă colosală fiscului francez

De asemenea, Bruno Le Maire a subliniat că Franţa va renunţa la propria sa taxă imediat ce se va ajunge la o soluţie internaţională la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cu privire la taxarea companiilor din sectorul digital. Negocierile în cadrul OECD cu privire la acest dosar, care au fost blocate de mai mulţi ani de SUA, au fost reluate la începutul anului în speranţa că se va ajunge la un acord în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel