Trump pleacă de la Casa Albă mai sărac iar procurorii îl așteaptă după colț
28 noi 2020 / 12:36, de  Oana Pavelescu
Într-un fel, Donald Trump ar trebui să fie fericit că job-ul său la Casa Albă se apropie de sfârșit. Fostul magnat imobiliar a susținut întotdeauna că președinția este o pierdere financiară pentru el.
Donald Trump
Donald Trump


Renunțase la un salariu consistent pentru conducerea națiunii, iar regulile etice l-au împiedicat să se ocupe de imperiului său: „Acest lucru mă costă o avere”, s-a lamentat el în 2019 și a spus că perderile lui sunt undeva „între trei și cinci miliarde de dolari”. Față de această afirmație Revista Forbes a apreciat cifra ca pe una ”absurdă” deoarece Trump avea o avere de doar 3,1 miliarde de dolari la acea vreme, conform estimărilor revistei.

Ce este adevărat, totuși este că cel de-al 45-lea președinte american va părăsi Casa Albă mult mai sărac decât era când s-a a preluat funcția. În actuala listă ”Forbes” a celor mai bogați americani, el are o avere cu o valoare netă de 2,5 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 339. Cu toate acestea, nu serviciul său către patrie este responsabil pentru averea în scădere, ci pandemia. Banii lui Trump sunt investiți tocmai acolo unde criza a distrus modele de afaceri: în industria ospitalității și a imobiliarelor. Hotelurile sunt goale, magazinele sunt închise, birourile sunt goale. New York este un oraș fantomă, iar Trump s-a plâns recent spunând despre acesta că: ”Se stinge”.

Prețurile imobiliare comerciale din Manhattan au scăzut. Trump Tower, cu cei peste 20.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale, valorează astăzi cu 30% mai puțin decât era acum un an, potrivit Forbes. Hotelul Trump International din Washington arată chiar mohorât iar valoare i-a scăzut cu două milioane de dolari net. Organizața Trump a vrea să scape de clădirea de lux aflată la câțiva pași de Casa Albă. Dar, în loc de ofertele de 500 de milioane de dolari, au primit doar propunerile de preț care uneori sunt mai mici de jumătate. Acum vânzarea a rămas în așteptare.

Donald Trump pune CONDIȚII. Numai așa va părăsi Casa Albă

Hotelul deja nu mai aduce fluxul de venituri după ce partizanii, lobby-știi și în general republicanii au produs o cifră de afaceri pentru Trump de 23 de milioane de dolari, doar cazându-se în acel hotel. 

Un zvon care se aude din ce în ce mai tare în ultima vreme este că Trump ar vrea să înceapă o carieră ca antreprenor media însă construirea unui canal de televiziune este un lucru costisitor iar creditorii nu il văd cu ochi prea buni, cu atât mai mult cu cât Deutsche Bank vrea să scape de creditul pe care i l-a acordat lui Trump.

De ce procurorii fac coadă la ușa lui Trump

După ce va părăsi Casa Albă, Trump va trebui să se confrunte cu doi procurori ambițioși din New York. Procurorul Cyrus Vance investighează Organizația Trump cu privire la suspiciunea de fraudă bancară și asigurare criminală, evaziune fiscală și manipulare a rezultatelor afacerii. 

Și procurorul general din New York, Letitia James, investighează o serie de proiecte imobiliare suspectate de posibile fraude. Michael Cohend, fost avocat al lui Trump, spune că omul de afaceri obișnuia să funcționeze cu două abordări diferite pentru prezentarea numerelor: una prin stabilirea valorii ridicate a imobilelor sale pentru a obține împrumuturi iar a doua abordare era una în care cifrele sunt mult mai slabe pentru impozite. La începutul lunii octombrie, Eric, fiul lui Trump, a fost audiat sub jurământ în această chestiune.

Trump are cu siguranță perspective de câștig. La fel ca unii dintre predecesorii săi, el va putea încasa sume frumoase pentru conferințe, să scrie bestseller-uri sau să-și asume propria emisiune de televiziune. Licențierea mărcii s-a dovedit a fi foarte profitabilă în trecut: hotelurile sau complexele rezidențiale se pot împodobi cu numele său și el însuși nu trebuie să investească un cent de capital. Potrivit New York Times, o astfel de afacere aduce până la un milion de dolari pe an, cel puțin la început.

Aceasta ar fi soluția ideală pentru Trump. Nu-i lipsește faima la nivel mondial. Întrebarea este mai degrabă cine pe piața în creștere a Chinei sau în Europa ar dori să se împăuneze cu numele Trump.

Ştiri Recomandate

Donald Trump, salvat de Curtea Supremă a SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat luni încetarea procedurilor judiciare împotriva fostului preşedinte Donald...

Pensiile românilor. Elena Cristian: NU, pensionarii nu vor mai primi NIMIC

Premierul Florin Cîțu ne-a anunțat, practic, astăzi, că, în 2021, nu se majorizează pensiile și salariile, a...

România fără buget. Mircea Coșea: Ca economist și cetățean, MĂ TEM

Profesorul Mircea Coşea a explicat ce înseamnă lipsa unui proiect de buget la începutul lunii februarie, după ce,...

Bulgaria spune STOP! Nu se mai intră decât așa în țară

Bulgaria va face teste pentru diagnosticarea COVID-19 tuturor persoanelor care sosesc în ţară pentru a opri...

Creșteri de salarii și pensii în 2021? Mircea Coșea: Ar fi o performanță SĂ NU TAIE/ Adrian Câciu: Dacă vrei să-ți revii din criză, iei ”pastile”

Profesorul Mircea Coşea şi economistul Adrian Câciu au explicat ce se întâmplă în 2021 cu creşterile de pensii şi...

Eficacitate de 95% a unui vaccin. Ce înseamnă? Explicație pas cu pas

Ministerul Sănătăţii a explicat că eficacitate de 95% a unui vaccin împotriva noului coronavirus înseamnă că, prin...

Președintele Chinei anunță: Viitorul nu arată DELOC BINE

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni împotriva unui ''nou război rece'' care nu poate să ducă decât la un...

Europa a reușit să producă mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili

Europenii au obținut mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibili fosili, pentru prima dată...

Curs valutar | Actualizat la 25-01-2021
EUR flag1 EUR = 4.8744 RON
USD flag1 USD = 4.0105 RON
GBP flag1 GBP = 5.4892 RON
CHF flag1 CHF = 4.5228 RON
AUD flag1 AUD = 3.0997 RON
DKK flag1 DKK = 0.6552 RON
CAD flag1 CAD = 3.1569 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0386 RON
NOK flag1 NOK = 0.4730 RON
SEK flag1 SEK = 0.4844 RON
XAU flag1 XAU = 240.0052 RON
Monede Crypto
1 BTC = 134933.27RON
1 ETH = 5572.23RON
1 LTC = 568.21RON
1 XRP = 1.10RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.88% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.58%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.78%
EURIBOR:
3 luni: -0.5400 %
6 luni: -0.5250 %
12 luni: -0.4980 %