Dolarul american, lovitură sub centură! Decizia băncilor centrale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În primele trei luni s-au făcut achiziții masive
În primele trei luni s-au făcut achiziții masive
Achiziţiile de aur ale băncilor centrale, în frunte cu cele din Rusia şi China, au atins în primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani pe măsură ce ţările încearcă să îşi diversifice activele dincolo de dolari americani, transmite Bloomberg. 

Potrivit unui ultim raport al Consiliului mondial al aurului (WGC), achiziţiile strategice de aur ale băncilor centrale au făcut ca cererea mondială de aur să crească cu 7% în primul trimestru până la 1.053,3 tone. În intervalul dat, s-au cumpărat 145,5 tone de aur, cu 68% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când băncile centrale au achiziţionat 651,5 tone de aur, cea mai mare cantitate de după 1967.

Potrivit Consiliului mondial al aurului, pe lângă cumpărători obişnuiţi precum băncile centrale din Kazahstan şi Turcia, în primul trimestru al acestui an Ecuadorul a decis să îşi majoreze rezervele de aur pentru prima dată după 2014 iar Qatarul şi Columbia au făcut şi ele achiziţii semnificative în primul trimestru. Lista cumpărătorilor de aur este dominată de ţări care încearcă să îşi reducă dependenţa de dolari şi cel mai frecvent sunt state cu o pondere mai mică a aurului în rezerve decât în cazul ţărilor din Europa Occidentală.

Motive de îngrijorare

Tot în primul trimestru, investitorii îngrijoraţi de incertitudinea economică şi politică precum şi de perspectivele unei majorări lente a dobânzilor s-au reorientat spre aur astfel că fondurile de tip exchange-traded funds au adăugat o cantitate de 40,3 tone de aur la deţinerile lor în primele trei luni ale anului, cu 49% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. În mod tradiţional, aurul este considerat o investiţie sigură în perioade de turbulenţe politice sau economice.

Citește și Aurul BNR se va întoarce în țară

Consumul de aur pentru bijuterii a crescut cu un procent până la 530,3 tone în primul trimestru, graţie în special creşterii cererii venite din India, care a contracarat o uşoară scădere a cererii chineze. În schimb, cererea de aur venită din partea investitorilor în lingouri şi monede a scăzut cu un procent, până la 257,8 tone, în timp ce cererea de aur venită din partea utilizatorilor industriali a scăzut cu 3%, până la 79,3 tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel